Zakazali sjednicu

Ustavni sud će odlučivati o Schmidtovim intervencijama na Ustav FBiH

Ustavni sud BiH će tako razmatrati dvije apelacije na ovu odluku i to onu Šefika Džaferovića i Željka Komšića, dvojice članova Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2023. u 18:48 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH objavio je danas da će na plenarnoj sjednici zakazanoj za  19. i 20. siječnja razmatrati i zahtjeve za ocjenu ustavnosti odluka koje je u izbornoj noći 2. listopada 2022. godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Plenarna sjednica idući tjedan 

Ustavni sud BiH će tako razmatrati dvije apelacije na ovu odluku i to onu Šefika Džaferovića i Željka Komšića, dvojice članova Predsjedništva BiH.

Ranije je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je odbio razmatrati Komšićeve i Džaferovićevićeve apelacije.

Ocjena ustavnosti nametnutih intervencija 

Podsjetimo, Christian Schmidt je u izbornoj noći nametnuo set zakona koji se odnose na Izborni zakon BiH i izmjene Ustava Federacije BiH i način izbora izaslanika za federalni Dom naroda.

Schmidt povećao broj izaslanika u federalni Dom naroda 

Prema Schmidtovim intervencijama koje su iz OHR-a najavljene kao mehanizmi deblokade Federacije BiH, povećan je broj izaslanika na 23 sa ranijih 17 u svakom od Klubova konstitutivnih naroda, a za odlučivanje je potrebno 11 ruku u Klubu svakog od naroda.

Po prvi put, Schmidtovim intervencijama, Ostali su iz svih županija zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH i to na način da svaka županija delegira jednog izlasnika iz reda Ostalih u federalni Dom naroda.

Deblokada Federacije 

Osim toga, Schmidtovim nametnutim zakonima Dom naroda i Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebaju odbiti ili usvojiti zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu.

Podsjetimo, u Sarajevu su u dva navrata održani prosvjedi zbog nametnutog seta zakona na kojem su predstavnici mahom bošnjačkih političkih stranaka tražili ukidanje ureda visokog predstavnika i uspostavu građanske države po principu jedan čovjek – jedan glas.

Prosvjede koji su bili nenasilni obilježio je govor mržnje upućen prema manjinskim konstitutivnim narodima u BiH, a podržali su ih samo veleposlanstva Rusije i Irana u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close