Cvitanović

Ustav dozvoljava ujedinjavanje županija i općina

''Pokrenut ćemo sve procedure koje bude trebalo pokrenuti ako dođe do daljnje uzurpacije hrvatskih pozicija…'', rekao je Cvitanović.
Vijesti / Politika | 13. 05. 2022. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ustav omogućava povezivanje i ujedinjavanje županija i općina. Mislim da ćemo na tom tragu na sljedećoj sjednici otpočeti proces zbližavanja županija'', rekao je čelnik HDZ 1990 Ilija Cvitanović gostujući u emisiji Specijal na O kanalu.

Dodao je kako su u Hrvatskom narodnom saboru BiH svjesni da će ipak biti potrebne izmjene Ustava FBiH ako se želi ići na jasno ujedinjavanje županija te je naveo kako Hrvati imaju zastupnike na razini Federacije.

''Pokrenut ćemo sve procedure koje bude trebalo pokrenuti ako dođe do daljnje uzurpacije hrvatskih pozicija, odnosno ako netko uzme sebi za pravo da bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kroz nametnutu trećinu u Domu naroda Federacije, pokuša konstituirati vlast na razini FBiH i BiH, odnosno ako sebi netko uzme za pravo da Dom naroda BiH pokuša na silu oteti Hrvatima'', rekao je Cvitanović.

Rekao je kako to ne znači težnju trećem entitetu, odnosno uspostavu neke nove Herceg – Bosne. Dodao je da u HNS-u nitko ne razmišlja o pravljenju ekskluzivnog hrvatskog teritorija silom, sukobima ili ratom, već da se misli na potrebu reorganizacije cijele BiH, što bi uključivalo i prostor Republike Srpske.

Video: Specijal O kanala - O "hrvatskom pitanju" sa Ilijom Cvitanovićem

Predsjednik HDZ-a 1990 govorio je i o radu Hrvatskog narodnog sabora. Ističe da bi bio najsretniji da ta institucija ne postoji, ali da je u trenutnoj atmosferi izuzetno potrebna i značajna. Nije zadovoljan ni načinom na koji HDZ BiH i Dragan Čović vode politiku i pravcom kojim vode Hrvate u BiH.

''Nisam zadovoljan ni načinom na koji brine o BiH i svom narodu. Ali kada imate ovakvu poziciju, kada imate pokušaj dijela stranaka iz Sarajeva i većine iz Banje Luke da nasrću na ustavnu poziciju Hrvata, jednostavno ste osuđeni na suradnju s HDZ-om BiH. Najsretniji bih bio da HNS ne postoji, da završimo priču o izmjenama Izbornog zakona i Ustava. Tada više neće biti ni smisla da postoji HNS'', kaže predsjednik HDZ-a 1990, koji je pak u intervjuu Večernjaku rekao kako će prihvatiti kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ako mu se ponudi.

''Mi smo rekli da ćemo kao stranka samostalno nastupiti na ovim izborima osim na onim razinama gdje je pozicija hrvatskog naroda ranjiva i ugrožena. Izborni inženjering koji koriste političke elite bošnjačkog naroda u BiH onemogućavaju nam slobodu natjecanja i demokratizaciju hrvatskog političkog prostora. Niti ja niti moja stranka nećemo biti ti koji će umanjivati moguću šansu za izbor legitimnog člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Dakle, mi ćemo podržati kandidata kojega stranke okupljene oko HNS-a kao krovnog političkog foruma hrvatskog naroda u BiH predlože. Ukoliko je procjena da na takav način i ja osobno sudjelujem u izbornoj utrci i budem zajednički kandidat svih hrvatskih političkih stranaka okupljenih oko HNS-a, biti će mi čast i zadovoljstvo predvoditi svoj narod u ovoj neravnopravnoj trci i bošnjačkim izbornim inženjeringom izvještačenim procesom. U tom pogledu neću imati nikakvih izbornih kalkulacija, dapače, činiti će mi zadovoljstvo. No, sačekajmo da tijela HNS-a donesu svoje odluke'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close