Priopćenje

Ured Bećirovića: Proglašenje vitalnog interesa RS protivno regionalnoj suradnji i EU integracijama

Istaknuto je da je sudjelovanje Bosne i Hercegovine i suradnja sa državama zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, rezultirali projektima koji su imali brojne učinke na ekonomiju i svakodnevni život građana BiH i ostalih država regije.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2023. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom upućivanja izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o proglašenju dva zaključka u Predsjedništvu BiH veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića priopćeno je da je proglašenje vitalnog interesa RS protivno procesima regionalne suradnje i EU integracija.

''Upućivanje Izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o prog ostalih država regije.lašenju Zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU, te o proglašenju Zaključka za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa osobnim iskaznicama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu veoma štetnim po vitalne interese RS je protivno procesima regionalne saradnje i EU integracija'', navedeno je iz Kabineta.

Brojni projekti

Istaknuto je da je sudjelovanje Bosne i Hercegovine i suradnja sa državama zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, rezultirali projektima koji su imali brojne učinke na ekonomiju i svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine i

''Usvajanjem zaključaka na 6. sjednici Predsjedništva BiH (21. lipnja 2023.) s ciljem omogućavanja slobode kretanja s osobnim iskaznicama na zapadnom Balkanu, te približavanja Bosne i Hercegovine EU usvajanjem Akcisjkog plana za isunjavanje 14 ključnih prioriteta, građani Bosne i Hercegovine imali bi mogućnost da koriste benefite Berlinskog procesa. Također, suradnja Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, bila bi dodatno ojačana'', tvrde iz ureda.

U priopćenju je naglašeno da su sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, već prihvatile i ratifikovale sva tri sporazuma iz Berlinskog procesa, a koja su sada sporna za predstavnike bh. entiteta RS, što smatraju apsurdnim.

''U ime Bosne i Hercegovine sporazume je u studenom 2022. potpisao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i jedan od čelnih ljudi SNSD-a Zoran Tegeltija. Očigledno je da se na ovaj način degradira i vlastita politika SNSD-a. Svojim Zaključkom sa 6. redovne sjednice, da Vijeće ministara BiH usvoji Akcijski plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, Predsjedništvo BiH osigurava pretpostavke za ubrzanje procesa integeracije BiH u EU. Zaustavljanjem tog procesa u bh. entitetu RS čini se šteta svim građanima Bosne i Hercegovine'', dodano je. 

Sporazum o slobodi kretanja

Iz Ureda podsjećaju da je na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH usvojen zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Sporazum o slobodi kretanja s osobnim iskaznicama na zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

''Također, na njegov prijedlog usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Akcijski plan za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji'', saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Kopirati
Drag cursor here to close