Predsjedavajuća

Cvijanović u UN optuživala strane dužnosnike i tvrdila: ''Schmidt mi je zaprijetio''

Cvijanović posvetila je svoj govor u Vijeću sigurnosti UN-a kritiziranju, optuživanju i degradiranju funkcije visokog predstavnika
Vijesti / Flash | 10. 05. 2023. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović posvetila je svoj govor u Vijeću sigurnosti UN-a kritiziranju, optuživanju i degradiranju funkcije visokog predstavnika, ali uloge stranih dužnosnika u našoj zemlji.

Ponovila je svoje tumačenje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH te navela kako se Republika Srpska ne može optuživati za razne stvari i secesionizam s obzirom da "poziva strane dužnosnike da poštuju međunarodno pravo i ustavno-demokratska prava građana BiH".

Cvijanović je očito zaboravila na izjave svog stranačkog šefa i drugih dužnosnika koji već godinama, a učestalije u posljednjem razdoblju govore o odcjepljenju RS, prenosi N1.

Optužbe na račun stranih dužnosnika

“Jedini realan put je poštivanje Daytonskog sporazuma, uključujući Ustav BiH”, kazala je Cvijanović i potom krenula s optužbama i tumačenjima.

Navela je kako Ustav BiH sadrži decentralizaciju vlasti i štiti narode tako da nijedan narod ne vlada drugim, navodeći i to kako ti narodi imaju dugotrajnu povijest sukoba.

“U desetljećima nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, BiH je izvitoperena u znatno centraliziraniji sustav zahvaljujući stranim intervencijama, a ne pravnim demokratskim putem”, kazala je Cvijanović.

Savjetovala je Vijeće sigurnosti da, ako žele pomoći očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, mogu podržati riječima i djelom Dejtonski sporazum i “osude postupke kojim bi ovaj sistem bio uništen”.

“Unatoč žustroj retorici, sigurnosna situacija u BiH je sasvim stabilna, što je nedavno potvrdio i EUFOR. BiH nije bure baruta kakvom je prikazuje oni oni koji traže veću stranu intervenciju. Točno je da se nalazi u stanju političkih tenzija, ali to je slučaj i u drugim demokratskim zemljama. Prijetnje ne dolaze od oštrih političkih izjava već nedosljednog praćenja Daytonskog sporazuma. Ako se Daytonski sporazum ne bude poštovao, nema nade da će BiH uspjeti”, kazala je Cvijanović.

Degradiranje OHR-a i visokih predstavnika

Navela je kako se Dayton ne poštuje na “dva posebno opasna načina”, pa je počela s degradiranjem visokog predstavnika kazavši kako je njegova uloga “modificirana iz posrednika u autokratu s neograničenim, despotskim ovlaštenjima”.

Navela je kako su njihove “diktatorske mjere imale poplavu nepromišljenih, ishitrenih i ponižavajućih odluka”, a da se Schmidt sa najnovijim izmjenama krivičnih zakona entiteta u BiH “iznova izrugava vladavini prava”. Tvrdi i da joj je zaprijetio.

“Neposredno prije mog dolaska ovdje Schmidt, čije imenovanje nije odobreno u Vijeću sigurnosti, je zaprijetio da ću ako se budem drznula da dovedem u pitanje njegov legitimitet pred ovim Vijećem dobiti odgovor koji mi se neće svidjeti. Odnos koji Schmidt pokazuje prema dužnosnicima BiH je tipičan stav stranih dužnosnika koji prolaze kroz moju zemlju. Nepromišljeno uplitanje OHR-a češće stvara nego rješava probleme”, rekla je Cvijanović pa se osvrnula na “problem javne imovine”.

Strane dužnosnike optužila je za “podrivanje Ustava BiH”.

“Izvitoperenost BiH je uzrokovala institucija koja je formirana da je štiti – Ustavni sud BiH”, kazala je.

RS nazvala “državom”

Istaknula je kako “službena politika RS ostaje kakva je i bila – opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet BiH prema Daytonu i posvećenost miru”.

“Ali, nije spremna prihvatiti despotsku vlast visokih predstavnika i Ustavnog suda niti da se njena ustavna demokratska prava gaze, niti da se tretira kao kolonijalni posjed stranih sila”, rekla je i potom nazvala RS državom: “RS se ne može optužiti da je neka odmetnička država samo zato što poziva strane dužnosnike da poštuju međunarodno pravo i ustavno-demokratska prava građana BiH.”

Kopirati
Drag cursor here to close