Ministarstva

Upozorenje na povremene Srbe u Federaciji

"Jedini izuzetak gdje radi nešto Srba jeste u Ministarstvu za raseljena lica, a u preostalim je izuzetno mali broj", rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.
Vijesti / Politika | 13. 05. 2020. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada Federacije BiH popunjena je isključivo Bošnjacima i Hrvatima iako Ustav FBiH propisuje da se nacionalna struktura svih zaposlenih mora tretirati kroz popis iz 1991. godine, što znači da bi Srba u federalnim institucijama trebalo biti 17,5 posto, a što nije ni blizu stvarnog stanja'', izjavio je danas Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

"Prema tom popisu, Srba je u FBiH bilo 17,5 posto, pa bi tako i popunjenost federalnih institucija, ustanova i poduzeća osobama srpske nacionalnosti trebalo biti u tom postotku", rekao je Radanović.

Kao primjer naveo je stanje u federalnom Ministarstvu zaštite životne sredine i turizma, gdje nema nijednog Srbina.

istaknuo je kako to, međutim, ''nije ništa novo i nikoga ne treba čuditi, pošto u 10 ministarstava, od ukupno 16 u Vladi FBiH, ne radi nijedan Srbin''.

"Jedini izuzetak gdje radi nešto Srba jeste u Ministarstvu za raseljena lica, a u preostalim je izuzetno mali broj", rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, ozbiljan problem predstavlja i činjenica da se pojedine osobe drugih nacionalnosti u federalnim institucijama povremeno izjašnjavaju kao Srbi kako bi lakše došli do posla ili određene pozicije, mada imaju bošnjačka imena i prezimena.

 


"I te zloupotrebe dodatno opterećuju nepovoljan položaj i zastupljenost lica srpske nacionalnosti u FBiH. Opći stav pravnika u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH jeste da se prilikom izjašnjavanja pri zapošljavanju ili izlasku na izbore koristi popis iz 2013. godine. To je potrebno zato da se oni koji su se tada izjasnili kao Bošnjaci, ne mogu na sljedećim izborima izjašnjavati kao Srbi ili Hrvati i obrnuto", precizirao je Radanović.

Naglasio je kako mijenjanje nacionalnosti za dnevnopolitičke i osobne potrebe predstavlja klasičnu zloupotrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close