Pismo poslano na više adresa

Udruge iz BiH pisale Papi: Dodik slavi zločince

Udruge očekuju da će monsinjor Pezzuto upoznati Vatikan sa ovakvim ponašanjem Milorada Dodika, te da će papa Franjo biti upoznat sa svim potrebnim činjenicama o tom pitanju.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2019. u 12:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruge koje okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputile su dopis apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini monsinjoru Luigiju Pezzutu, u vezi sa "sramnim ponašanjem dužnosnika iz entiteta RS, na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koje se očituje kroz glorificiranje ratnih zločinaca i negiranja genocida i zločina". 

U dopisu, koji potpisuje 12 udruga  žrtava, a koji je proteklih dana poslan na više od 1.000 adresa domaćih i međunarodnih dužnosnika, navode se činjenice koje su utvrdile instance međunarodne pravde, kada su u pitanju počinjeni genocid i zločini u Bosni i Hercegovini, te se pozivaju dužnosnici da utječu na to da se spriječi slavljenje zločinaca i negiranje istine o zločinima nad nedužnim civilima. 

''Unatoč pravosudno utvrđenim činjenicama, koje su van svake razumne sumnje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik vrši agresivnu kampanju poricanja činjenica i vrijeđanja osjećaja žrtava najtežih ratnih zločina počinjenih na tlu Europe'', navode iz udruga. 

Udruge očekuju da će monsinjor Pezzuto upoznati Vatikan sa ovakvim ponašanjem Milorada Dodika, te da će papa Franjo biti upoznat sa svim potrebnim činjenicama o tom pitanju. 

''Papa Ivan Pavao II je još 1994. godine u vrijeme agresije želio doći u Sarajevo, međutim, iz sigurnosnih razloga, taj se posjet nije ostvario. Tri godine kasnije, papa Ivan Pavao II je posjetio Bosnu i Hercegovinu i iskazao jasnu solidarnost prema žrtvama, jednako kao što je i papa Franjo pokazao suosjećanje prema ugroženim žrtvama širom svijeta, te se nadamo da će utjecati i na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH kako bi prestao sa svojim sramotnim ponašanjem'', navodi se u priopćenju udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, obitelji nestalih općina Vogošća i Ilijaš, Organizacije obiteljiŠehida, zarobljenih i nestalih osoba Vrbanja, Kotor Varoš, udruge „Žena Podrinja“, Bratunac, roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, te udruge “Žene žrtave rata”, “Žene Srebrenice”, logoraša “Prijedor 92” i zarobljenih i nestalih osoba općine Zvornik.

Kopirati
Drag cursor here to close