Gradsko vijeće Mostara

U javnim poduzećima loše, u proračunu rupa, a savjetnica ne može pasti

Tijekom sjednice mostarski je gradonačelnik rekao kako je ''situacija u javnim poduzećima loša i zahtjeva hitnu intervenciju''.
Vijesti / Politika | 23. 03. 2021. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mario Kordić gradonačelnik Grada Mostara rekao je kako Mostar ima rupu u proračunu zbog Covida ''i cijele ove situacije''.

''Međutim, osobno sam zadovoljan. Imamo dosta projekata iz prošle godine koji su preneseni i nisu odrađeni tako da ćemo imati popriličan iznos za projekte koji su građanima jako bitni a to su životno važne stvari'', rekao je Kordić u pauzi između točaka dnevnog reda sjednica Gradskog vijeća.

Rekao je kako su u pregovorima s elektroprivredama da se pokrpa proračunska rupa.

''Optimističan sam. Čak smo u nacrt (proračuna) uspjeli staviti neke socijalne mjere'', rekao je i dodao kako bi svima bilo draže da ima više novca u proračunu.

''Dat nalog gradskim službama da sve odluke iz 2012. godine na čekanju da se što prije resetiramo na ovo doba da sve te stare odluke što brže proguramo da se što prije krenemo baviti aktualnim odlukama'', rekao je Kordić.

Tijekom sjednice mostarski je gradonačelnik rekao kako je ''situacija u javnim poduzećima loša i zahtjeva hitnu intervenciju''.

Savjetnica

''Odluka iz 2012. je odluka koja je u mnogočemu nedorečena da ne kažem da nije usklađena s odredbama zakona o gospodarskim službama. Predlažem da se odluka uvrti u dnevni red radi što hitnijeg rješavanja problema u javnim poduzećima'', rekao je Kordić.

Na upit novinara Bljesak.info predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić nije detaljizirao koliki je broj dužnika prema gradu kad su u pitanju najamnine gradskih prostora, ali je rekao kako je to pitanje kojim će se sigurno baviti.

Na pitanje o glavnoj savjetnici, Marić je rekao kako nešto ''ne može pasti''.

''To je radno tijelo Gradskog vijeća, povjerenstvo za izbor i imenovanje. Njezina obveza je samo da pregleda materijale koji idu na sjednicu. Ne odlučuju oni, Vijeće odlučuje o izborima, a mora proći prethodno njihovo odobrenje. A nikakva odluka njihova se nije očekivala niti se traži od povjerenstva da glasuju. Procedura se zna'', rekao je.

Kordić je rekao kako je jasna procedura te kako savjetnik mora biti izabran od četiri vijećnika srpske nacionalnosti.

Na pitanje portala Bljesak.info, Kordić je rekao kako neće komentirati suradnju Radmile Komadine s bivšim gradonačelnikom Mostara.

Komadina je naime, prema neslužbenim saznanjima, ispitivana u Tužiteljstvu u slučaju mostarskog pročistača.

Zalihić: Blokiranje proračuna

Vijećnik SDP-a Arman Zalihić rekao je medijima kako nisu mogli napraviti analizu proračuna jer su ga dobili prije 2,3, dana.

Dodao je kako smatra da će proračun biti blokiran zbog kolizije sa starim Statutom i načinom preraspodjele novca.

''U starom statutu imamo odredbu da Povjerenstvo čine tri vijećnika s tog područja a znamo da se broj vijećnika promijenio. Tako da imamo situaciju da će  ta sredstva biti blokirana sve dok ne napravimo novi Statut grada i ne odredimo koliko koje područje ima vijećnika'', rekao je Zalihić rekavši da je zbog toga tražio da se prvo riješi Statut.

Kopirati
Drag cursor here to close