Nova saznanja

Istraga o pročistaču u Mostaru: Plin koji može dovesti do trovanja i eksplozije

Još uvijek nadzorni organ nije izvršio tehnički prijem postrojenja jer je u negativnom mišljenju istaknuto kako dolazi do odstupanja od onoga što bi objekt trebao ispunjavati.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 03. 2021. u 13:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije pokazala je kako je na jednom objektu postrojenja pročistača otpadnih voda u Mostaru došlo do ozbiljnih propusta zbog kojih može doći do stvaranja plinova pa čak i eksplozije, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, vještačenje je ustanovilo postojanje plinova koji mogu ugroziti život i zdravlje ljudi koji rade na postrojenju, a sve u sklopu istrage koja se vrši po prijavama protiv odgovornih osoba kad je u pitanju izgradanja pročistača.

Plinovi

Još uvijek nadzorni organ nije izvršio tehnički prijem postrojenja jer je u negativnom mišljenju istaknuto kako dolazi do odstupanja od onoga što bi objekt trebao ispunjavati. Objekt stoga nema upotrebnu dozvolu jer ne zadovoljava standarde sigurnosti zaštite na radu.

Nadzorni organ je dao negativno mišljenje jer se u jednom izrađenom objektu mogu stvarati plinovi koji su opasni za život vlasnika i dovesti do eksplozije, a vještačenjem je utvrđeno da plinovi postoje.

Naime, Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije vodi istragu protiv više osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja u vezi s izgradnji i upravljanjem postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda u Mostaru i krivičnog djela oštećenje zaštitnih naprava na radu.

Ranije je objavljeno kako Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije još uvijek vodi istragu i provodi istražne radnje protiv više osoba, zbog postojanja osnova sumnje da bi počinili kazneno djelo Nesavjestan rad u službi iz članka 387. KZ FBIH u vezi sa kaznenim djelom Onečišćenje okoliša iz čl. 303. KZ FBIH i  kaznenim djelom Nepoduzimanje mjera zaštite pri radu iz čl. 285. KZ F BIH, a u vezi s kaznenom prijavom da mulj s pročistača sadrži materije koje su opasne po život i zdravlje ljudi.

Šteta za Grad

Kako doznajemo, za sada nema službenih potvrda o mulju zbog koje se i digla cijela afera s pročistačima i s njegovim navodnim nelegalnim odlaganjem na deponiji Uborak. No, istraga je tužiteljstvo odvela u novom smjeru pa bi se nakon istrage odgovorni mogli naći pred optužbama da nisu iskoristili svoja ovlaštenja te da nisu poduzeli službene dužnosti što je dovelo do ugrožavanja života i zdravlja uposlenika i štete za Grad Mostar jer bi objekt iz istrage trebalo rekonstruirati.

Podsjećamo, kolektori i pročistači u Mostaru izazvali su reakcije i međunarodnih dužnosnika pa je švedski veleposlanik u BiH otvoreno rekao kako njegova zemlja želi znati gdje je utrošeni novac a bivši je mostarski gradonačelnik u jednom intervjuu rekao kako se dio novca koristio i za obnavljanje prometnica a velika se prašina digla oko utvrđivanja postojanja piralena u mulju s pročistača.

Navodno pročistač radi sa samo 35 posto kapaciteta a iz mostarskog Vodovoda ranije je rečeno kako se prijave vežu uz ''nedobronamjerne'' udruge te da je sve transparentno.

Grad ne može preuzeti

U intervjuu prije prepuštanja svoje pozicije bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je Dosadašnji utrošak novca za pročistač je oko 23 milijuna maraka, a za kolektore još 23 milijuna.

''Pročistač otpadnih voda radi, on je već dulje vrijeme u probnom radu te ispušta čistu vodu u rijeku Neretvu. S obzirom na to da Grad Mostar nije potpisnik ugovora i nije sudjelovao u odabiru izvođača radova, ne može preuzeti pročistač, na kojem su uočeni manji nedostaci. Nedostatke na pročistaču uočio je nadzor i Povjerenstvo za tehnički prijam prilikom pregleda. Upravo nadzor i povjerenstvo koje je formiralo Federalno ministarstvo prostornog uređenja svojim certifikatom moraju jamčiti da je pročistač tehnički ispravan uređaj. Dok ne dobijemo jamstva, Grad Mostar ne može službeno preuzeti pročistač'', rekao je tada Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close