Marija Pejčinović Burić

U BiH stiže novi veleposlanik Hrvatske

Kad je vidjela Del Vechia s Dodikom ministrica je mislila da je riječ o fotomontaži. U BiH ide novi veleposlanik
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova i podpredsjednica Vlade, gostujući u 'Temi dana' na HRT-u, kazala je da je da će nakon što se obave konzultacije između Banskih dvora i Pantovčaka u Bosnu i Hercegovinu doći novi veleposlanik.

Dodala je da je bila neugodno iznenađena kada je vidjela da je trenutni veleposlanik Ivan Del Vechio bio na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, u ime Republike Hrvatske, i to na svečanosti na kojoj su se odlikovali ratni zločinci.

Ministrica je rekla da je, kada je vidjela fotografije iz Banja Luke, pomislila da je riječ o fotomontaži.

Čudna odluka

''Njegova odluka je tim više čudna jer bio je angažiran na svim poslovima koje treba obavljati jedan veleposlanik i ovo je došlo kao iznenađenje'', navela je ministrica.

Dodala je da je Del Vechio donio pogrešnu odluku jer Hrvatska nikada nije sudjelovala na proslavi tog dana i potvrdila da je već obavila razgovor s njim.

Upitana što joj je rekao i kako je objasnio svoj postupak navela je veleposlanik to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva Milorada Dodika i dodala da je točno da nije bio ni na mimohodu ni na svečanoj akademiji, prenosi Tportal.

Tamo nije trebao biti

''Međutim, za nas je najvažnije da tamo nije trebao biti jer se Hrvatska politika prema tome nije promijenila. Nije uopće trebao ići. Neistine su da je išao uz znanje Zagreba. Išao je na svoju ruku'', pojasnila je ministrica.

Podsjetila je da je njegov četverogodišnji mandat istekao i da je ostao dodatnu godinu jer su u BiH bili izbori i da u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati veleposlanika.

''Kada se završi procedura ići će novi veleposlanik'', kazala je Pejčinović Burić.

Podsjetimo na toj proslavi je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a na njoj je posmrtno odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Kopirati
Drag cursor here to close