''Isključio sam sebe''

Džaferović: S Del Vechiom više neću komunicirati

"Veleposlanik se svojim jučerašnjim postupkom isključio od svih budućih kontakata sa mnom", poruka je člana Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović govorio je danas o nazočnosti veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Del Vechija na obilježavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Najavio je korake u Predsjedništvu BiH povodom ovog pitanja.

"Ponašanje veleposlanika je za svaku osudu. Nazočnost jednom antiustavnom činu je iskazivanje i nepoštivanje suvereniteta BiH i zbog toga ja tu nazočnost osuđujem. Vidim da je danas poduzeto nekoliko koraka od strane vlasti Republike Hrvatske. Što će Hrvatska uraditi na tom planu, ne znam. Znam da ću ja ovdje unutar Predsjedništva BiH pokrenuti neke disikusije i procedure na tu temu. Ne znam kako će Predsjedništvo reagirati , ali znam kako ću ja reagirati", poručio je Džaferović te dodao:

"Veleposlanik se svojim jučerašnjim postupkom isključio od svih budućih kontakata sa mnom", poruka je člana Predsjedništva BiH.

Nazočnost Del Vechija kritizirali su mnogi, pogotovo u Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana del Vechija u Banja Luku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana del Vechija u Banjaluku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo, priopćeno je danas sa Zrinjevca.

Kako neslužbeno doznaje reporter N1 Hrvoje Krešić, premijer Plenković zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na razgovor. Razlog tome je jučerašnji odlazak veleposlanika na svečanost kod Dodika.

Hoće li nakon razgovora u Hrvatskoj del Vechio biti razriješen, doznat će se uskoro.

"Neslužbeno smo saznali od vlade da je predsjednik Vlade tražio od ministrice vanjskih i europskih poslova da pozove Del Vechia na razgovor. Njegova nazočnost otvara pitanje tko kontrolira veleposlanike i vanjsku politiku", piše N1.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je na svojem Twitter profilu komentirao nazočnost Ivana Del Vechia, aveleposlanika Hrvatske u Bosni i Hercegovini, na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

"Zgrožen sam nazočnošću veleposlanika Republike Hrvatske Del Vechia na proslavi neustavnog “Dana Republike Srpske“, kao jedinog diplomate iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. Ovim ste onemogucili bilo kakav vid našeg daljeg person. kontakta i suradnje", poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close