Regija i rat

U BiH se najviše prati rat u Palestini

Istraživanje je pokazalo i da građani BH najviše vjeruju medijskim izvještavanjima u zemlji s područja sukoba Palestine i Izraela…
Vijesti / Politika | 28. 11. 2023. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine najviše od zemalja regije prate trenutna događanja u Pojasu Gaze, pokazalo je istraživanje provedeno u okviru Valicon online panela jaZnam.ba/hr/si/rs.

Vjerovanje medijima

Provedeno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da se bh građani u regiji najviše zanimaju i prate medijska izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu (74% građana navodi da prati vijesti na ovu temu).

Iako se navedena tema u medijima prati i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji (postotak onih koji navode da prate je skoro podjednak u navedenim zemljama), ipak, taj postotak je značajno manji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Istraživanje je pokazalo i da građani BH najviše vjeruju medijskim izvještavanjima u zemlji s područja sukoba Palestine i Izraela te prednjače u podršci Palestini od svih ispitanika u regiji. Dobar dio njih želi biti neutralan ali je većina uz Palestinu.

Ono što je specifično za BiH, u odnosu na ostale zemlje regije, jeste da je izraženo mišljenje da mediji različito izvještavaju o ovoj temi - petina bh građana ili 21% smatra da mediji u BiH različito izvještavaju o sukobu u pojasu Gaze.

Reakcije prema SAD

Kompanija Valicon je dodatno provjerila kakvo, prema mišljenju građana, treba biti službeno stajalište njihove države spram sukoba u pojasu Gaze. Tako, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, 50% građana smatra da BiH treba podržati Palestinu u ovom sukobu, te da to treba biti službena pozicija Bosne i Hercegovine. S druge strane, trećina ili 30% smatra da BiH treba biti neutralna i ne zauzimati ničiju stranu u ovom sukobu.

Istraživanje je pokazalo i kako su ova događanja kod građana BiH izazvala najviše negativnih reakcija u odnosu na SAD.

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, 70% bh građana navodi da sada ima nešto lošije (negativnije) mišljenje prema SAD-a, dok četvrtina ili 27% navodi da nije došlo do promjene u percepciji. Drugim riječima, uslijed reakcije i odnosa SAD-a prema izraelsko-palestinskom sukobu percepcija većine bh javnosti prema SAD-a je sada donekle promijenjena.

Slični podaci su dobiveni kada je u pitanju država Izrael, ali i Europska Unija, gdje je kod 60% bh građana došlo do negativne promjene u odnosu prema EU, s obzirom na službenu reakciju i odnos prema sukobu.

Kopirati
Drag cursor here to close