PDA

Tuže članove svoje stranke jer su potpisali sa SDA i DF

Stranka tvrdi da su njezini članovi postupili preuranjeno.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2022. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokret demokratske akcije (PDA) podnio je danas krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv pet osoba, zbog kako je navedeno krivičnog djela primanje/davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem a vezano za Opće izbore 2022.godine, objavio je portal Dnevnog avaza navodeći kako je prijava podnesena i SIPA-i, OHR-u, Tužiteljstvu FBiH, Tužiteljstvu TK, MUP-u TK, ali i Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

Potpisali izjavu

Prijavljeni su sada već bivši članovi PDA Senad Alić, Jakub Suljkanović, ali i Abdurahman Hodžić zvani Hodža, tajkun i Živinica. Među prijavljenim je i Fahrudin Skopljak i NN osobe.

Kako je navedeno, Alić i Suljkanović su sudjelovali na Općim izborima 2022.godine na listi za Kantonalnu skupštinu Tuzlanskog kantona i to Alić na rednom broju 1. kao nositelj liste a Suljkanović na rednom broju 3.

Prema objavi rezultata SIP-a BiH imenovani su dobili povjerenje građana, članova PDA, koje im je bilo potrebno, na osnovu broja osvojenih glasova, za ulazak u Kantonalnu skupštinu Tuzlanskog kantona.

''Prema odredbama Člana 1.3a.stav (2) Izbornog zakona BiH mandat članovima predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata u Službenom glasniku BiH, koji nije objavljen ni do dana podnošenja ove krivične prijave. Prema odredbama istog člana stav (3) nosioci mandata dužni su potpisati izjavu o prihvaćanju ili ne prihvaćanju mandata na obrascu koji propisuje Centralna izborna komisija. I pored tih zakonskih odredbi Izbornog zakona, Alić i Suljkanović su 2.11.2022. godine kao zastupnici, što u tom momentu nisu bili, potpisali Izjavu o zajedničkom nastupu sa osobama koje su osvojile mandate ispred političkih subjekata SDA i DF'', navedeno je.

Postupili preuranjeno

Prema odredbama člana 1.9.stav (2) ako nositelj mandata istupi iz političke stranke tijekom trajanja mandata postaje samostalni zastupnik.

Alić u političkoj stranci Pokret demokratske akcije obnaša dužnost Predsjednika Kantonalnog odbora TK, a Suljkanović dužnost Predsjednika Glavnog odbora, te ''ni do dan danas nisu uputili ni jedan akt kojim bi podnijeli ostavku na navedene funkcije niti tražili isključenje iz stranke, a postupili su suprotno stavovima stranke''.

Avaz navodi kako je prema saznanjima, potpisivanju predmetne izjave prisustvovao je Skopljak-predsjednik KO SDA Tuzlanskog kantona i Hodžić- gospodarstvenik iz Živinica te još neke osobe.

''Obzirom da su prijavljeni Alić i Suljkanović postupili preuranjeno te izvršili zloupotrebe statusa koji im po Izbornom zakonodavstvu u tom momentu nije pripadao, te da nisu istupili iz političkog subjekta u kome obnašaju značajne funkcije i da su aktivno sudjelovali u pregovorima koje je vodila PDA, posumnjali smo da za ovakve postupke moraju postojati veoma veliki motivi. Prema našim saznanjima i postojanju sumnje, postojalo je više motiva i to: Postoji sumnja da su Alić i Suljkanović ucijenjeni, odnosno, postoji sumnja da su imenovani zbog sumnje u koruptivne radnje bili jedan vremenski period na 'posebnim mjerama' prema krivičnom zakonodavstvu FBiH, te da će u slučaju pristupanja većini koja bi formirala izvršnu vlast na Tuzlanskom kantonu biti 'amnestirani' od odgovornosti. Drugi motiv, prema postojanju sumnje, je uzimanje velike količine novca kako bi postali dio većine kojom bi se postojeća struktura održala na vlasti ili formirala vlast sa svojim izvršiteljima, koji bi, prema postojanju sumnje, osigurali Hodžiću dobijanje tendera, odnosno prevlast nad ostalim ponuđačima, za izvođenje radova na izgradnji putne zaobilaznice oko Đurđevika gdje se vrijednost usluge kreće oko cca 100.000.000,00 KM, tako da je, prema postojanju sumnje, iznos novca koji su imenovani uzeli zaista visok'', navodi se.

Kupovina zastupnika

U prijavi se dodaje s da, ''obzirom da su imenovani bili nositelji visokih stranačkih funkcija, da su izravno sudjelovali u pregovorima, te da bi imali i kao predstavnici PDA sve privilegije koje ima jedan kantonalni zastupnik u Kantonalnoj skupštini TK koje im pripadaju po zakonu bez obzira kojoj stranci zastupnik pripadao, postoji sumnja da su imenovani postupili na opisani način zbog sumnje u postojanje navedenih motiva, da su znali i odredbe Izbornog zakona ali da su iste, prema postojanju sumnje, svjesno prekršili zbog navedenih motiva, čime su prema postojanju sumnje, počinili radnje s obilježjima bića krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz Člana 219. Krivičnog zakona BiH''.

Video: ŠTO SMO BIRALI?

Dodaje se da, ''kada su u pitanju prijavljeni Hodžić i Skopijak, kao i N.N. osobe, postoji sumnja da su isti koristeći svoj politički, društveni i ekonomski utjecaj direktno učestvovali u svim navedenim radnjama, jer su mediji puni natpisa sa sadržajem u kontekstu da tajkun Hodžić kupuje zastupnike, počinili protupravne radnje koje imaju obilježja krivičnog djela iz Člana 219a. KZ BiH''.

''Iz navedenih razloga, obzirom da su prema postojanju sumnje, veoma mogući motivi opisani u prednjem dijelu prijave, da su mediji svakodnevno prepuni naslova o kupovini zastupnika, a da tužiteljstva u rasvjetljavanju krivičnih djela prvenstveno kreću od motiva, predlažemo Tužiteljstvu BiH da po predmetnoj prijavi pokrene istražne radnje, utvrdi pravo činjenično stanje, te u slučaju da se nakon provedene istrage obistine naše sumnje procesuira prijavljene pred nadležnim sudom, kako se ovakve i slične radnje ne bi dešavale u budućnosti, kako se ne bi grubo narušavao integritet izbornog procesa, te kako bi se u skladu sa zahtjevima Europske unije i Američkog veleposlanstva iskorijenila korupcija, a ovo je po našoj sumnji, najgori oblik izborne korupcije zabilježen od višestranačkih izbora u BiH do danas, jer su se slične radnje u promjeni pripadnosti političkom subjektu kod određenih zastupnika dešavale tek nakon uspostave vlasti i ispunjenja uvjeta iz Izbornog zakonodavstva, što opravdava našu sumnju u navedene motive opisane u prijavi'', navodi PDA.

Kopirati
Drag cursor here to close