SDS ostao bez vodstva

Raspada li se koalicija opozicije u Republici Srpskoj?

Nismo tražili bilo kakve alibije za loše izborne rezultate na svim nivoima, izjavio je predsjednik SDS-a, objašnjavajući ostavke koje je podnijelo kompletno Predsjedništvo ove stranke.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2022. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog loših izbornih rezultata, predsjednik SDS-a i članovi Predsjedništva stranke podnijeli su ostavke. Do sjednice Glavnog odbora SDS-a, na kojoj će se odlučiti o daljnjem djelovanju, oni će funkcionirati u tehničkom mandatu.

Da li je opozicija u Republici Srpskoj pred raskolom nakon izbornog neuspjeha i da li će biti novih cijepanja unutar vodećih opozicijskih stranaka u ovom entitetu?

Nismo tražili bilo kakve alibije za loše izborne rezultate na svim nivoima, izjavio je predsjednik SDS-a, objašnjavajući ostavke koje je podnijelo kompletno Predsjedništvo ove stranke.

''Kao predsjednik stranke imam najveću odgovornost, ali i članovi Predsjedništva imali su identičan stav. Moja definitivna odluka je da se podnosi ostavka organima stranke, Glavnom odboru i Skupštini, ali identičan stav su imali svi članovi predsjedništva i mi sada do izvjesnog vremena funkciramo samo u tehničkom mandatu'', izjavio je dosadašnji predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Raskol u opoziciji prije nekoliko dana najavio je predsjednik DNS-a. Nakon kratkog opozicijskog djelovanja, ne isključuje mogućnost da DNS sa četiri kompenzacijska mandata ponovno bude dio vladajuće većine u Republici Srpskoj.

''Nakon što su potvrđeni rezultati izbora, PDP će se podijeli na 3-4 političke stranke, gospodin Vukanović ostat će u svojoj mržnji, sa SDS je pitanje što će se dogoditi“, stava je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

''Nešić je frustriran, jer sam ga na vrijeme demaskirao i prvi rekao da nam ne treba u opoziciji'', kaže predsjednik Liste za pravdu i red. Nešićevu najavu cijepanja unutar PDP-a i SDS-a ne želi komentirati.

''On je i ranije bio blizak sa Stanivukovićem pa možda ima insajdersku informaciju, ali ja o tome ne mogu da govorim. Ono što je sigurno je da će moja Lista za pravdu i red i dalje biti beskompromisni borac'', navodi Nebojša Vukanović.

Vijećnik u banjalučkoj Skupštini Milko Grmuša, za kojeg se u javnosti nagađalo da će napustiti PDP jer je u nemilosti stranke, a naročito gradonačelnika Banja Luke, demantirao je da osniva svoju stranku. Osim reformi, zalagat će se, kaže, za eliminaciju skrivenih uticaja moćnika.

''Budućnost su imena i liste. To je ono što je važno. Narodu više ne trebaju stranke. BiH je rekorder u Europi. Još jedna stranka, ne vidim nikakav smisao. Ne planiram napustiti PDP, već širiti koncept'', kaže Grmuša.

Politički analitičari smatraju postojanje frakcija unutar stranaka ne znači nužno napuštanje stranke, ali ipak netko mora preuzeti odgovornost za loše izborne rezultate.

''Postojanje frakcija nije nužno da će doći do podjela, cijepanje zavisi da li postoji jak kohezioni faktor koji te struje može da ujedini. Borba protiv vlasti ili jednog političara nije dovoljno snažan kohezijski faktor, mora biti neki dodatni razlog i motiv. Za sad ga ne vidim“, navodi politolog Vojislav Savić.

Sjednica Glavnog odbora SDS-a bit će održana 12. studenog u Banja Luci, na kojoj će biti odlučeno hoće li i kada biti raspisani unutarstranački izbori na svim razinama, što je prijedlog Predsjedništva ove stranke, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close