Reagiranje

Turković: Zovko krivicu sa zločinaca prebacuje na žrtvu

''Zovko tim sramnim tvrdnjama pokušava 'objasniti' zbog čega dio država članica Europske unije odbija prihvatiti diskriminatorske prijedloge izborne reforme i traži poštivanje europskih i standarda ljudskih prava.''
Vijesti / Politika | 14. 04. 2022. u 19:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Željani Zovko da genocid u Srebrenici nije nikakav mit, nego sudski utvrđen i presuđen genocid, najveći zločin na europskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

''U njemu je ubijeno više od 8.372 osoba. Tisuće majki, supruga, kćerki i sestara i danas tragaju za kostima svojih najmilijih'' - navela je Turković podsjećajući da je Europski parlament 11. srpanj proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Turković je dodala da su izjave europske zastupnice iz Hrvatske Željane Zovko, koje su izrečene u na Hrvatskoj radio televiziji (HRT), uvreda svim žrtvama genocida. Za svaku osudu je izjava kojom se žrtvama genocida pokušava imputirati krivica zbog ''izgradnje mitova u BiH na povijesti genocida i stradanja'', istaknula je Turković.

''Zovko tim sramnim tvrdnjama pokušava 'objasniti' zbog čega dio država članica Europske unije odbija prihvatiti diskriminatorske prijedloge izborne reforme i traži poštivanje europskih i standarda ljudskih prava. Nije zabilježeno u povijesti da se jedan cijeli narod, koji je bio žrtva genocida, pokušava diskvalificirati, diskreditirati i spriječiti u borbi za europske principe i principe ljudskih prava za sve, baš zato što je bio žrtva najgore vrste zločina u povijesti čovječanstva'' - naglasila je Turković.

Ono što većina stanovništva BiH traži, prema njenim riječima, jeste da se primjenjuju demokratski standardi koje primjenjuju evropske države, a koje, uostalom, traži Evropski sud za ljudska prava i sve relevantne institucije.

''A, kao opravdanje za daljnju etničku podjelu putem izbornog zakona, Zovko optužuje žrtve za 'izgradnju mitova' i krivicu sa zločinaca prebacuje na žrtvu. Dužnosnici Republike Hrvatske priznaju genocid u Srebrenice, hrvatski predsjednici su odavali počast žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima, stoga ovakav istup zastupnice iz Hrvatske u Europskom parlamentu iznenađuje i predstavlja neprihvatljiv presedan koji prijeti da naruši odnose dvije države'' - dodala je Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close