Imovina

Dodik poslao poruku Osmorki

Vijesti / Politika | 29. 12. 2022. u 12:26

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stav RS neće biti izmijenjen kada je u pitanju imovina, a što se tiče Osmorke, mi ostajemo na principima potpisanog sporazuma'', objavio je na Twitteru Milorad Dodik povodom usvajanja zakona o nepokretnoj imovini u RS-u a koji je naišao na brojna negodovanja pa čak i od partnera u novoj vlasti.

''Narodna skupština RS jedina ima pravo da kroz zakonski okvir odlučuje o imovini RS. Negodovanja u Sarajevu, potpomognuta dijelom međunarodne zajednice, ne mogu da izmijene Ustav BiH i Dejtonski sporazum, kojima je pitanje imovine riješeno'', napisao je Dodik.

Naime, Narodna skupština RS usvojila je u srijedu navečer neustavni Zakon o nepokretnoj imovini, koji je razmatran po hitnom postupku.

''RS neće da se odrekne svoje imovine i nećemo dijeliti našu imovinu sa BiH. To je pitanje za naš riješeno'', naveo je predsjednik RS Milorad Dodik.

Za je glasalo 45 zastupnika, protiv je bilo četvero, dok je suzdržanih bilo njih 15. Ova tačka je na dnevni red došla drugog dana zasjedanja 5. posebne sjednice NSRS-a, poslanici su prilikom rasprave istaknuli da je riječ o suštinski istom zakonu, koji je već jednom poništen.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici 22. rujna da "RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS", jer je to nadležnost BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close