O HDZ-u i SNSD-u

Turković: Do kada će se tolerirati ova borba protiv BiH?

"Opstrukcije su posebno istaknute pri otvaranju i radu Generalnog konzultata u Rijeci, čime se direktno krši odluka i nalog Predsjedništva Bosne i Hercegovine!", naglasila je Turković.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2022. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o otvaranju novih osam veleposlanstava i dva generalna konzulata BiH koje je trebalo izvršiti. Ministri iz HDZ i SNSD u Vijeću ministara od tada blokiraju Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine!", poručila je aktualna ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

"Odluka je obvezujuća za sve državne organe i ona znači jačanje države i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine.

Tijekom ove godine smo napravili uštede u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH te pronašli sredstva za otvaranje generalnih konzulata u Novom Pazaru i Rijeci, prenosi N1

Ali, bez adekvatnih odluka Vijeća ministara BiH nije bilo moguće otvoriti još osam veleposlanstava niti zaposliti adekvatno osoblje u generalnim konzulatima u Rijeci i Novom Pazaru", ističe Turković.

Dodaje da je u prvi mah otvaranje veleposlanstva bilo blokirano neusvajanjem budžeta.

"U prvi mah je otvaranje veleposlanstava blokirano neusvajanjem budžeta, pa bojkotom rada Vijeća ministara BiH tokom ove godine, a posljednjih mjeseci se odbija usvajanje izmjena sistematizacije u MVP kojima se omogućava kadrovsko popunjavanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Opstrukcije su posebno istaknute pri otvaranju i radu Generalnog konzultata u Rijeci, čime se direktno krši odluka i nalog Predsjedništva Bosne i Hercegovine!".

"Sramotno je da pojedinci direktno rade protiv interesa države BiH i protiv odluka najvišeg državnog organa. Dugotrajno odgađanje provođenja odluke Predsjedništva o otvaranju veleposlanstva narušava i odnose sa državama koje su već odavno dale suglasnost za otvaranje veleposlanstva Azerbejdžan, Slovačka, Brazil, Maroko, Tunis, Kenija, Alžir i Albanija. U više navrata sam tražila od Vijeća ministara BiH da se usvoje dopune Pravilnika o sistematizaciji, ali sam uvijek nailazila na zid bezrazložnih otpora baš kao i u slučaju usvajanja Zakona o vanjskih poslovima BiH", kazala je Turković i poručila:

"Do kada će se tolerirati ova borba protiv države Bosne i Hercegovine?".

Kopirati
Drag cursor here to close