Priopćenje

SDA: Čović i Dodik su zaboravili da su sa Izetbegovićem potpisali sporazum

''Uvjereni, valjda, da povijest počinje od njih i njihovog sporazuma, lideri Osmorke, SNSD-a i HDZ-a iznose lako provjerljive neistine''.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2022. u 14:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije ocijenila je neistinitim tvrdnje lidera SNSD-a, HDZ-a i Osmorke da je sporazum o formiranju vlasti koji su potpisali u četvrtak u Sarajevu "prvi i jedini koalicijski sporazum takve vrste", da se "do sada vlast pravila bez sporazuma", da je ovo "prvi put u povijesti da se potpisuje sporazum o formiranju vlasti".

''Uvjereni, valjda, da povijest počinje od njih i njihovog sporazuma, lideri Osmorke, SNSD-a i HDZ-a iznose lako provjerljive neistine. Tako su Dodik i Čović naprasno "zaboravili" da su 5. kolovoza 2019. godine sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem potpisali sporazum kojim su definirani principi za formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine, i to tek nakon što je Dodik prihvatio da potpiše Program reformi (ANP) i nastavak NATO puta BiH''.

''Istina, sporazum kojeg su potpisali sa Izetbegovićem u mnogome se razlikuje od sporazuma potpisanog sa Nikšićem i Osmorkom. U sporazumu kojeg je SDA potpisala sa SNSD-om i HDZ-om, precizno je navedeno da BiH nastavlja svoj NATO put, poštujući Ustav, zakone i ranije donesene odluke. U sporazumu kojeg je potpisala Osmorka NATO put se ne spominje ni jednom riječju'', navode iz SDA.

Tvrde i da je u sporazumu koji je potpisala SDA navedeno da će se implementirati sve presude domaćih i europskih sudova koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, dok je u sporazumu koji potpisala Osmorka izdvojena samo jedna presuda Ustavnog suda BiH, ona koja se odnosi na "predmet Ljubić". Presuda u "predmetu Komšić" je, kako ističu, zanemarena.

''Niz je drugih suštinskih razlika u ova dva sporazuma, a mediji i javnost svakako imaju mogućnost da ih podrobno analiziraju i donesu zaključke o tome tko je štitio interese države, a tko se danas bori isključivo za ministarske fotelje'', priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close