Ima i dokaz

Turković: Borba za BiH nije uzaludna

Turković je kazala kako uklanjanje nelegalne crkve u Konjević Polju potvrđuje da borba za pravdu, za Bosnu i Hercegovinu i njezine milenijske tekovine nikada neće biti uzaludna.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je kako je uklanjanje nelegalne crkve u Konjević Polju ohrabrujući i dugo očekivan čin koji potvrđuje da borba za pravdu, za Bosnu i Hercegovinu i njezine milenijske tekovine nikada neće biti uzaludna.

"Uklanjanje nelegalne crkve u Konjević Polju ohrabrujući je i dugo očekivan čin koji potvrđuje da borba za pravdu, za Bosnu i Hercegovinu i njene milenijske tekovine nikada neće biti uzaludna. Ključ za budućnost u koju gledamo i kojoj stremimo je suočavanje s istinom o prošlosti", napisala je Turković na društvenoj mreži Twitter.

U subotu 5. lipnja rano ujutro počelo je izmještanje nelegalno izgrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović, u Konjević Polju.

Informaciju o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović, na svom Facebook profilu potvrdio Rusmir Karkin, odvjetnik koji zastupa obitelj. Karkin je podijelio i fotografije na kojima se mogu vidjeti radni strojevi u dvorištu Fate Orlović.

Europski sud za ljudska prava 1. listopada 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti ranije odluke kojima je naloženo uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju u Republici Srpskoj

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obvezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada Republike Srpske nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njezine obitelji 2018. godine.

Borba Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, izgrađene u njenom dvorištu dok se nalazila u izbjeglištvu tijekom rata u BiH, trajala je više od dvije desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close