''Miševi pokušavaju kolo vodit''

Milanović: Ne možete dobiti pažnju Merkel za odnose Komšić-Dodik

Eksperimentatori u berlinskom ministarstvu vanjskih poslova koji bi htjeli u BiH napraviti uropiju...
Vijesti / Svijet | 16. 06. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas komentirao Bosnu i Hercegovinu te izjavio da je "nemoguće dobiti pažnju Angele Merkel za odnose Komšića i Dodika".

Milanović je ovoga puta komentirao Daytonski mirovni sporazum, a rekao je i da ''u Njemačkoj od BiH žele napraviti utopiju''.

''To je mala zavjera što su nam pokušali prirediti. To se ne može riješiti tako da kažete veleposlaniku tri puta da na nešto intervenira, tri puta ga odbiju, pregaze ga kao plitak potok i mi smo probali… Tu se ide praktički do kraja. Dakle, postoji plan za to da se Dayton zagusti, da ga se promijeni, da ga se supstituira s nečim na čemu ne radimo mi i zašto ne znamo. To je potpuno očito, inače bi pristali na naše skromne zahtjeve. U isto vrijeme se kažnjava Dodika, zbog toga što krši Dayton – to je dakle službeno obrazloženje, da bi se u isto vrijeme grčevito odvijalo samo spomenuti taj Dejtonski sporazum u završnoj deklaraciji Samita NATO-a koja se bavi Bosnom i Hercegovinom. Onda nemoj spominjati BiH, meni je OK'', komentirao je Milanović, a prenosi N1.

Merkel i Milanović imaju bliže stavove

Rekao je i da iza ovoga stoji 'cijeli niz zapadnoeuropskih država na razini ispod visoke razine'.

''Dakle, miševi pokušavaju kolo vodit’. Žikino kolo. Potpuno jasno. Svi mi koji radimo ovaj posao to znamo. Ne možete vi dobiti pažnju Angele Merkel za odnose Komšića i Dodika, to je nemoguće. Dapače, njezin stav je puno bliži našem stavu, ali postoji cijeli jedan spektar ljudi u berlinskom ministarstvu vanjskih poslova koji su eksperimentatori'', istaknuo je.

''Oni bi htjeli od BiH napraviti utopiju, to neka rade u Njemačkoj. Dok se ne ispjeskari onaj natpis na Bundestagu… Oni su isto nacionalna država, BiH je tronacionalna država, to je tako'', zaključio je Milanović.

Deklaracija sa sumita

Podsjetimo, deklaracija sa sumita NATO-a će ipak spomenuti Daytonski sporazum i izbornu reformu u BiH, što je bio izričiti zahtjev hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

''Nazvao me glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i to je riješeno u tri minute'', izjavio je jučer u Bruxellesu Milanović.

Milanović je dan prije summita čak i zaprijetio da će blokirati usvajanje deklaracije gdje je ta rečenica samo jedan sitni detalj u dokumentu od 50-ak stranica koji će zacrtati smjer reformi NATO-a kako bi se uspješnije suočio s novim izazovima i prijetnjama.

''Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na samitu razgovarati, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći'' rekao je ranije hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close