Da se ne zaboravi - da se ne ponovi

Tribina u Mostaru: Kritike i apeli za pamćenje ratnih stradanja na Heliodromu

Senna Šimek iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske istakla je opasnost zaboravljanja ratnih stradanja te potrebu za suočavanjem s prošlošću. Kritizirala je stav Republike Hrvatske prema ratu u BiH i naglasila važnost edukacije mladih o ratu
Vijesti / Politika | 19. 03. 2024. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice početka zatvaranja logora HVO-a u Mostaru, održana je tribina pod nazivom "Od koncentracionog logora do muzeja".

Emir Hajdarović, predsjednik udruženja logoraša Mostar, istaknuo je važnost pamćenja ratnih stradanja te kritizirao nedostatak pravosudne reakcije u BiH.

Hajdarović je naglasio neprihvatljivost gradnje muzeja HVO-a na lokaciji Heliodroma, ističući da bi takav muzej veličao zločine.

Vesna Teršelič iz Zagreba naglasila je važnost priznavanja patnje svih žrtava i poštivanja sudski utvrđenih činjenica, posebno ističući da bi muzej na Heliodromu trebao tematizirati stradanje logoraša.

Senna Šimek iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske istakla je opasnost zaboravljanja ratnih stradanja te potrebu za suočavanjem s prošlošću.

Kritizirala je stav Republike Hrvatske prema ratu u BiH i naglasila važnost edukacije mladih o ratnim događajima.

Obilježavanja 30. godišnjice početka zatvaranja logora HVO-a održava se u organizaciji Udruženja logoraša Mostar, kojima su ove godine suorganizatori organizacije iz Republike Hrvatske i to Documenta-Centar za suočavanje sa prošlošću i YIHR - Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske.

Tim povodom za utorak, 19. ožujka najavili su kako će u 11:55 sati posjetiti logor Heliodrom gdje će biti odana počast svim ubijenim logorašima, a nakon toga će u Narodnom pozorištu Mostar biti održana Komemoracija za 77 ubijenih logoraša Heliodroma.

Kopirati
Drag cursor here to close