Interesi

Čović: Da sam želio treći entitet, dobio bih ga; s Izetbegovićem pričam kao s najvećim prijateljem

''Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH.''
Vijesti / Politika | 16. 01. 2021. u 19:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović ponovio je još jednom kako je za njega SIP BiH nelegalan, te da takav stav ima od kada su imenovani. 

''Oni su i na izborima 15. studenog napravili nekoliko presedana gdje su kalkulantski donosili odluke, poput Travnika i građani ne mogu imati povjerenje u takvu instituciju. I za Mostar je napravljena politička odluka jer su izbori u Mostaru trebali biti istovremeno kada i u ostatku BiH pa smo tako prihvatili da taj grad ima poseban status. Tražio sam da se izbori u Mostaru održe pod nadzorom međunarodne zajednice i da se okončaju u ovom gradu, da se listići nigdje ne smiju nositi. I onda nam se na dan izbora događa da se kontaminira cijeli proces, negdje oko 16 sati uprkos ogromnom broju posmatrača", kazao je Čović za klix.ba.

Video: Intervju Dragana Čovića 

Na pitanje o dogovorima za podjelu funkcija u sjeni žalbi, tužbi i ponavljanju brojanja listića Čović kaže:

"Desetak razgovora sam obavio do sada, a ovo o čemu vi govorite o funkcijama, to će niži nivoi dogovarati. Ja sam uvjeren da u Mostaru moramo napraviti odmah dvotrećinsku većinu, da usvojimo statut, jer ga nemamo i da funkcioniramo sa gradskim vijećem. Jasno je tko ima kapacitet za gradonačelnika, bez obzira na prebrojavanja i devalviranja. Nama je prvi dan otuđeno 2.000 glasova različitim igrama. Krađa ne podrazumijeva samo ovo da je neko dodavao preferencije , već znači da je mnogo listića nestalo, da su listići popunjavani na haubama automobila i slično. Eh, sada moje je umijeće hoću li uspjeti da postignemo dvotrećinsku većinu, a ako ne, ima kao i prošli put prvi krug dvotrećinska, pa drugi krug tako i treći krug natpolovčna većina, ali se nadam da na taj način nećemo dobiti gradonačelnika".

Često se uz ime Dragana Čovića spominje treći entitet.

"Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome netko različitim spinovima daje drugu dimenziju , pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet", kaže Čović.

Prijateljstvo

Na konstataciju da je to najviše zbog njegovih zahtjeva u izmjenama Izbornog zakona Čović tumači da svaki narod po Ustavu treba birati svog člana Predsjedništva.

"Koga će Hrvati izabrati nije važno, da li će izabrati Sejdić, Komšića ili nekoga petog nije važno, to je do Hrvata. Pravo je također da u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH Hrvati biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci, Srbi i Ostali svoje. A kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da FBiH i RS budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davo zastarjelo", istakao je Čović.

Istaknuo je kako redovito razgovara s Izetbegovićem kao s najvećim prijateljem.

O odnosima Bošnjaka i Hrvata i približavanju Miloradu Dodiku

''Sa Miloradom Dodikom godišnje sjednem tri puta, a sa Izetbegovićem 23 puta. Ali kada sjednem sa Dodikom to je tema, a kada sam sa Izetbegovićem to nikoga ne interesira. Logično je da sa Izetbegovićem pričam o svemu, pa evo i prije tri četiri dana smo pričali".

Kazao je kako se politički nije udaljio od Sarajeva. 

''Pa kako ću se udaljiti kada svakodnevno o tome pričamo i isključivo o Federaciji i isključivo sa Bošnjacima. Pa sa Srbima skoro ništa i ne pričamo".

Na pitanje zašto onda imamo problem da nemamo federalnu vladu dvije godine, odgovara: 

"Pa to i jeste problem, o tome pričam sa Izetbegovićem. Mi na isti način vidimo BiH i FBiH. Treba nam partnerstvo . Moja ideja je da stavimo na list papira šta želimo u naredne četiri godine uraditi. Ja kažem Bakiru da u ću staviti pet stvari na papir i nek on stavi isto toliko i završili smo priču. Ali da formiramo federalnu vladu, a da ne znamo što ćemo raditi, e u to mene ne uvlačite. Pa šta ćemo dobiti novo, istog premijera i zamjenike? Ovih dana ćemo razgovarati intenzivno o Izbornom zakonu i ja ću zagovarati svoje, a hoće li neko nama uskratiti pravo da biramo svoje predstavnike, da li će to biti SDP, DF ili SDA, to me ne zanima".

Na pitanje da li mu smeta građanska BiH Čović i zar kroz građansku BiH i Hrvati ne bi ostvarili svoja prava odgovara:

"Zašto bi mi smetala. Mi imamo građansku BiH u svim općinama, gradovima, izuzev Mostara. Tko je tražio da u Mostaru imamo minimalne i maksimalne kvote, zaštićen jedan i drugi narod. Je li to tražio Dragan Čović? Pa sve županijske skupštine i entitetske su građanske. Samo su ostala dva elementa gdje su u pitanju kolektiviteti, to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. To kaže Ustav i kada se promijenit ja ću to poštivati. Tu se traži konstitutivnost. Ako to netko želi dirnuti, ja ću kazati jasno. Ja u građansku BiH kakvu želi SDA ne vjerujem. To je unitarizam. To je država koja će se raspasti, to je država koja nema budućnost. Građanski koncept u BiH se ne može osmišljati kao u nekim drugim državama EU".

"Što se mene tiče BiH će se morati graditi u nekoj kombinaciji građanskog i kolektivnog. Pa i prije 70 godina imali ste nacionalni ključ, a bila je Partija".

Bošnjački član Predsjedništva

Istaknuo je kako je zadnji put razgovarao s Komšićem prije nekih šest ili sedam godina.

''Dragan Čović sa gospodinom Komšićem može razgovarati o svemu, ali Dragan Čović kao predsjednik HDZ-a i HNS ne može razgovarati sa Komšićem kao drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH".

Na konstataciju da se to doživljava kao uvreda, Čović ističe:

"Ako za vas glasa 250.000 Bošnjaka, onda ste bošnjački član Predsjedništva . Da je za njega glasalo 100.000 Hrvata, on bio bio hrvatski član Predsjedništva. Ali za njega nažalost nije glasalo možda 500 Hrvata, ne možete to mijenjati. To je podvala Dejtonu iako tu neke stvari u tu treba mijenjati", naglasio je.

Vratio se na temu Mostara, pitavši zašto bi nekome ''smetalo da u Mostaru imamo Sveučilište Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišnu bolnicu''.

''To je naglasak da je to hrvatska institucije, iako pripada i drugim narodima. Tu su sjedišta hrvatskih institucija. Kao što Bošnjaci dominantno sve te institucije imaju u Sarajevu, a Srbi u Banja Luci. To je ipak samo jezička forma, a Mostar je u srcu svih onih koji ga vole. Pa i do sada u Mostaru Ljubo Bešlić ništa nije mogao uraditi bez Bošnjaka. On je samo glumio gradonačelnika, mogao se samo slikati. Institucije koje Hrvatima pripadaju kao konstitutivnom narodu mogu biti samou Mostaru i bez obzir koliko to nekoga iritiralo, ja ću to govoriti da je stolni grad", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close