HDZ 1990

Traže povećanje plaća za sve uposlenike na županijskom proračunu

Klub HDZ 1990 ovim putem poziva Vladu ŽZH i kolege u Skupštini ŽZH da prvi u Federaciji BiH napravimo korak naprijed imajući u vidu da je ovo čisto hrvatska županija
Vijesti / Politika | 01. 10. 2021. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom priopćenja Vlade Zapadnohercegovačke Županije o povećanju plaće od 5% za sve uposlenike na županijskom proračunu, klub HDZ 1990 u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke traži od Vlade Županije sljedeće:               

  1. Povećanje plaće od 10% za sve uposlenike na Županijskom proračunu.
  2. Povećanje izdvajanja iz proračuna Županije Zapadnohercegovačke za poljoprivredu za 2020. godinu sa milijun i četiristo tisuća KM na milijun i osamsto KM.  
  3. Egzistencijalna naknada za branitelje koja se sada u Županiji isplaćuje od 55 do 57 godina da se proširi na branitelje od 53 do 57 godina.


Obrazloženje kluba zastpunika HDZ 1990 u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke:

Koliko imamo informaciju proračuni svih nivoa vlasti pa tako i proračun Županije Zapadnohercegovačke se vrlo dobro puni i uz ovih osam milijuna i tristo tisuća KM koji ovih dana treba leći od vlade Federacije BiH  proračun će biti puno veći nego smo predvidjeli u proračunu za 2020. godinu, tako da po nama ima prostora za ova povećanja.   
                      
Vlada Županije Zapadnohercegovačke se hvali da je u zadnjih pet godina digla plaću  dva puta po 5%,  a neće da kažu kako se plaća tek vratila na nivo iz 2010. godine. Kad usporedimo potrošačku košaricu s recimo otprije samo dvije godine i sada trenutnu svima je jasno koliko je sve poskupjelo od osnovnih životnih namirnica, obuće, odjeće, goriva i svih ostalih sredstava za život, a posebno što se događa  s cijenama u ovoj godini.

Strahujemo da ni ovo eventualno povećanje od 10% neće biti dovoljno za normalan život jedne obitelji.

Da usporedimo proračun iz 2010.  koji je realno iznosio oko 65 milijuna KM i sadašnji proračun koji će biti negdje oko 95 milijuna KM bez ovih osam milijuna i tristo tisuća KM koje daje vlada Federacije BiH, realno će proračun prijeći 100 milijuna KM. Da budemo sasvim otvoreni pozivamo Vladu Županije Zapadnohercegovačke da poveća plaće najmanje za 10% jer realno u proračunu ima dovoljno  novaca za to.

Zbog jako loše situacije u poljoprivredi u čitavoj BiH pa tako i u našoj Županiji od suše do ostalih ekstremnih događanja koje su pogodile sve grane poljoprivrede, a posebno sada  što se događa da dolazi do ekstremnih poskupljenja svih ulaznih inputa za poljoprivredu od hrane za životinje  do đubriva koja su poskupjela 100%, zaštitnih sredstava itd.. Tražimo od Vlade da uz ova sredstva koja su predviđena proračunom od milijun i četiristo tisuća KM izdvoji još četiristo tisuća KM za izvanrednu pomoć svim poljoprivrednim granama koje se potiču u našoj Županiji.

Poznato je da Vlada Županije Zapadnohercegovačke daje egzistencijalnu naknadu braniteljima od 55 do 57 godina koji nemaju primanja veća od 180 KM i nalaze se na zavodu za zapošljavanje najmanje 6 mjeseci i za to izdvaja oko četiristo tisuća KM. Predlažemo da to spustimo na 53 godine života uz iste ostale uvjete i mislimo da tu neće doći do povećavanja više od  dvjesto tisuća KM jer se ovih četiristo tisuća KM ionako sve ne potroši.

Klub HDZ 1990 ovim putem poziva Vladu ŽZH i kolege u Skupštini ŽZH da prvi u Federaciji BiH napravimo korak naprijed imajući u vidu da je ovo čisto hrvatska županija i da Vlada i svi zastupnici pripadaju strankama koje su članice HNS-a i da se ne možemo ''vaditi'' na to da nas drugi ometaju da uradimo nešto za svoj narod i građane, navodi se na kraju priopćenja koje potpisuje Dobroslav Bukmir.  

Kopirati
Drag cursor here to close