Fotografiranje i poziranje

Transparency International: Političke stranke zloupotebljavaju djecu u predizbornim kampanjama

"Teško se može sankcionirati, pogotovo kada kandidat zloupotrebljava dijete, ali su njegovi roditelji već tu prisutni. Dakle, djeca se zloupotrebljavaju baš za njihovu promociju", zaključio je Ožegović.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2022. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International je povodom međunarodnog dana slobode pristupa informacijama odlučio napraviti izložbu na kojoj bi prikazali negativne trendove prilikom odobravanja ili odbijanja pristupa informacijama.

"Budući da su trendovi loši, izdvojili smo neke od najzanimljivijih odgovora kako bismo pokazali kako se to institucije odnose prema zainteresiranoj javnosti. Najzanimljiviji je slučaj kada je službenica odobrila pristup informacijama, ali je na kraju kazala da se dugo borila s unutarnjim glasovima, ali je na kraju ipak prevladalo to da odobre pristup informacijama", istaknuo je Damjan Ožegović iz TI BiH.

Bez odgovora 

Istraživanja TI BiH su pokazala da oko 50 posto javnih institucija ne odgovara na vrijeme, prenosi "Avaz". 

Kako je kazao Ožegović, to je prvi problem pa se tako rokovi koji su ionako dugački ne poštuju.

"Drugi problem je što oko 30 posto bude odbijajućih odgovora pa se tako i sporo i teško dolazi do informacija. Institucije zaista slabo daju informacije koje se odnose na budžetska izdvajanja. Posljednjih godina trendovi su zaista isti i nema nekih značajnih promjena kada je riječ o poštovanju rokova i dobivanja informacija", rekao je.

Kazao je da je jedini pozitivan primjer bio u Kantonu Sarajevo.

"Gdje su otvorili veliku bazu podataka, odnosno, informacija pa tako proaktivno objavljuju veliki dio onoga što se traži. Međutim i tu smo primijetili praksu da one informacije koje se već objave u njihovim registrima ne budu odobrene ako se traže od službenika. Dakle, nije do vlasti već je do službenika koji odobravaju, odnosno, odbijaju informacije", kazao je Ožegović.

Zloupotreba 

On je spomenuo i jedan od najzanimljivijih slučajeva je, a to je objavljivanje ugovora o kupoprodaji robne kuće "Boska" u Banja Luci.

"Zatražili smo informacije, ali ih nismo dobili. Odgovor je bio da je taj ugovor izgubljen", konstatirao je Ožegović.

On je govorio i o zloupotrebi djece i maloljetnika kada je u pitanju predizborna kampanja. Ožegović je rekao da se često događaju primjeri zloupotrebe djece, ali je problem što su, kako kaže, zakonski okviri u tom smislu zaista usko definirani.

"Teško se može sankcionirati, pogotovo kada kandidat zloupotrebljava dijete, ali su njegovi roditelji već tu prisutni. Dakle, djeca se zloupotrebljavaju baš za njihovu promociju", zaključio je Ožegović.

Međunarodni dan slobode pristupa informacijama se obilježava 28. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close