2004 - 2021.

Iz proračuna političke stranke 'izvukle' nevjerojatnih 335 milijuna KM

"Za financiranje političkih subjekata u 2021. godini planirano je 19,35 milijuna KM, a isplaćeno 18,85 milijuna"
Gospodarstvo / Novac | 16. 04. 2022. u 17:08

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na računima parlamentarnih političkih stranaka u BiH, od 2004. godine do danas, završilo je više od 335 milijuna maraka iz proračuna sa svih razina vlasti, a oni koji prate njihov rad i situaciju na terenu upozoravaju da je u velikoj mjeri taj novac uzalud bačen.

Podatke o godišnjim prihodima stranaka, i to samo po osnovu priliva iz proračuna jer one imaju i druge izvore financiranja, od članarina do priloga fizičkih i pravnih osoba, objelodanila je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u petak u informaciji o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2021. godini iz svih proračuna u BiH.

Zakon o financiranju političkih stranaka propisuje da se stranke mogu financirati iz proračuna BiH, entitetskih proračuna, kantonalnih te proračuna Brčko distrikta, ali i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave. Na zahtjev SIP-a podatke o uplatama tijekom prošle godine nije dostavilo pet općina - Ravno, Pale-FBiH, Kotor Varoš, Višegrad i Istočni Stari Grad, ali jesu ostali.

"Za financiranje političkih subjekata u 2021. godini planirano je 19,35 milijuna KM, a isplaćeno 18,85 milijuna", potvrđeno je u SIP-u BiH, gdje su dodali da prema raspoloživim podacima 28 lokalnih zajednica nije izdvojilo sredstva za financiranje stranaka u prošloj godini.

Za usporedbu pregled proračunskih izdvajanja za političke subjekte od 2004. do 2021. godine pokazuje da je u tom razdoblju, iz proračuna sa svih razina vlasti u BiH, na njihove račune stiglo 335,7 milijuna KM. Na godišnjoj razini su se, prema pokazateljima, ti iznosi kretali od 13,2 do 23,7 milijuna KM.

"Proračunska izdvajanja su od 2004. do 2008. godine konstantno rasla, od 2009. do 2012. je bilo oscilacija, a 2013. godine isplata je pala za oko 12 posto, da bi ponovo rasla do 2020. Izdvajanja iz proračuna političkim subjektima u 2021. godini veća su za 17,6 posto u odnosu na izdvajanja godinu ranije", piše u izvještaju SIP-a.

Član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, na pitanje da li je toliki novac opravdan i da li je potrebno nastaviti tu praksu, kaže da je najbolji odgovor na to pogled na stanje u BiH u cjelini.

"U skupštinama se često nameću teme koje nisu nikako u interesu građana. Sigurno je da stranke nisu opravdale novac koji im je redovno, bez obzira na krize, stizao na račune. Ali kod nas je politika specijalno zanimanje i isključivo materijalno korisno za one koji se njome bave, tako da ne treba ni da čudi otkud korupcija, nepoštene izborne kampanje. U pozadini svega je činjenica da u BiH nema poštenja i vladavine prava", istaknuo je Šehić za “Glas” i dodao da stranke više stvaraju atmosferu nesigurnosti, straha nego što daju doprinos stvaranju pravne, ekonomski stabilne zemlje.

Najviše novca završilo je na računima vodećih stranaka u Republici Srpskoj i FBiH, među kojima su SNSD, SDA, HDZ BiH i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close