Trakavice

Tokić prijavio Vučića zbog ratne uloge

''Prijavljeni je svojim djelovanjem poticao članove udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojeg je bilo ostvarenje ciljeva poznatih kao 'velika Srbija', a što proizlazi iz samog govora održanog u Skupštini R Srbije 20. srpnja 1995. godine...
Vijesti / Politika | 07. 10. 2020. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić podnio je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, a u vezi s Vučićevom ulogom i djelovanjem u ratu.

Tokić je danas na press-konferenciji u Sarajevu kazao kako je krivična prijava protiv Vučića podnesena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – ''podstrekivanja na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini (član 176. stav 4. KZBiH)''.

Podsjetio je u tom kontekstu na Vučićev istup u Skupštini R Srbije od 20. srpnja 1995. godine kada je, kako je naveo, između ostalog, izjavio "Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana", čime je, kako se u prijavi navodi, poticao vojnike i policajce RS i pripadnike paravojski (tzv. dobrovoljce) na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, a koji su se nakon tog govora zaista i desili na teritoriji BiH.

Tokić je u obrazloženju krivične prijave opisao ''povijesni kontekst i Vučićevu ratnu i političku prošlost i djelovanje'', kao i medijske istupe, navodeći kako je on (Vučić) ''razumio moć vlastite propagande i utjecaja na srpske dobrovoljce, posebno na tzv. 'šešeljevce', te da je prijavljeni koristio poznate propagandne tehnike uvjeravanja kao što su strah, viktimizacija, ponavljanje i negativni stereotipi''.

''Prijavljeni je svojim djelovanjem poticao članove udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojeg je bilo ostvarenje ciljeva poznatih kao 'velika Srbija', a što proizlazi iz samog govora održanog u Skupštini R Srbije 20. srpnja 1995. godine i niza njegovih drugih istupa'', naveo je Tokić.

U istom kontekstu, osvrnuo se na sudsku praksu haaškog tribunala i drugih međunarodnih sudova, pozivajući se na konkretan predmet u kojem je zauzet stav da "govor kojim se podstiče na nasilje nad stanovništvom na temelju etničke pripadnosti ili nekog drugog diskriminatornog osnova, jeste kršenje prava na sigurnost pripadnika ciljne grupe i stoga predstavlja stvarnu diskriminaciju, odnosno osnova za krivično procesuiranje".   

''Odlučio sam se na ovaj čin, jer smatram da moramo zatvoriti jednu od najkrvavijih stranica čovječanstva i najtežeg ratnog zločina u Europi nakon Hitlerovog nacističkog režima'', naveo je Tokić.

Istovremeno, poručio je da se, nakon procesuiranja odgovornih, treba okrenuti suradnji država, nastalih raspadom bivše SFRJ i vraćanju povjerenja, a sve u funkciji jačanja mira, stabilnosti i prosperiteta za sve narode koji žive u regiji zapadnog Balkana.

Krivična prijava protiv Vučića predana je u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, 2. listopada putem ovlaštenog advokata Nikice Gržića i, kako je naveo Tokić, rezultat je višegodišnjeg prikupljanja činjenica i dokaza vezanih za spomenuta krivična djela.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close