OSA

Tko je i kako prisluškivan?

Posebno je priča sumnjiva kada se uzme u obzir da je Osmica spalio ogroman dio dokumentacije nekoliko dana prije nego što će biti smijenjen.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2023. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča oko nelegalnom prisluškivanja političara i novinara Obavještajno-sigurnosne agencije o kojima je govorio Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, krenula kada je Tužiteljstvo BiH od OSA-e zatražilo određene informacije o predmetima koji su prolazili kroz ovu agenciju u vrijeme kada je direktor bio Osman Mehmedagić Osmica, piše portal Raport.

Posebne istražne mjere

Ulazak u arhivu, tvrdi ovaj sarajevski portal, otkrio je da određena dokumentacija nedostaje i to upravo u predmetima na kojima su bile primjenjivanje posebne istražne mjere koje podrazumijevaju prisluškivanje.

U arhivi je za posljednjih pet godina bilo više od 500 predmeta. U tzv. prijemnoj knjizi ti predmeti su zavedeni, a OSA je Tužiteljstvu dostavila brojeve. Međutim, kada su naknadno zatražili i dokumentaciju vezano za to, odnosno naloge koji su potrebni - u arhivi ih nema za više od 100 predmeta.

S obzirom na to ''da je Osmica poznat po brojnim zloupotrebama logičan slijed je zaključak da se radi o prisluškivanjima koja nisu imala zakonsko uporište i da su rađena za stranačke i potrebe bračnog para Izetbegović'', navodi Raport.

Spaljena dokumentacija

Posebno je priča sumnjiva kada se uzme u obzir da je Osmica spalio ogroman dio dokumentacije nekoliko dana prije nego što će biti smijenjen. Iako se radi o redovnoj i normalnoj proceduri u OSA-i, sumnjiv je datum kada se to uradilo. Sad kada je jasno da dio važne dokumentacije nedostaje - normalno je povezati dvije stvari.

Upravo zbog toga je i logičan odgovor Tužiteljstva BiH da ne znaju dali je bilo nelegalnog prisluškivanja jer samo na osnovu toga što dokumentacija nedostaje - to nije moguće van svake sumnje i dokazati. Ali to ne znači da toga nije bilo, piše Raport navodeći kako ''bi se moglo lakše dokazati kada se konačno promijeni uprava BH Telecoma''.

''Američka vlada već je kroz sankcije SDA-ovom Asimu Sarajliću navela da je ova stranka koristila BH Telecom kako bi prisluškivali oponente stranke i tadašnjeg režima na čelu sa Bakirom Izetbegovićem'', podsjeća Raport.

Duple kartice

Konaković je izjavio da su korištene duple SIM kartice, a Raport tvrdi da je to ''bio glavni modus operandi paraobavještajne službe SDA''.

''Te duple SIM kartice može izdati uglavnom samo BH Telecom. One su u suštini kopija targetirane SIM kartice i kroz nju se mogu učitavati sve SMS poruke, pozivi i sve ostalo što prolazi kroz originalnu SIM karticu'', navodi Raport i dodaje kako su neki kao glavnog operativca označili Nadira Zlatara, čovjeka bliskog obitelji Izetbegović.

''On je već ranije bio na svojevrsnoj 'crnoj listi' zapadnih obavještajnih službi, ali SDA ga je usprkos tome instalirala u službu BH Telecoma koja je ključna za suradnju s OSA-om u poslovima prisluškivanja. Sve je naravno tehnički omogućio generalni direktor kompanije Sedin Kahriman koji je i šef Kantonalnog odbora SDA Sarajevo'', piše Raport.

Portal pak navodi da se, s obzirom na reakcije koje stižu iz SDA, i činjenici da se o svemu oglasio i sam bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić te njegov šef Bakir Izetbegović očito jako sigurni u to da su dokaze o svojim djelima uspješno uništili ili sakrili.

Kopirati
Drag cursor here to close