Ima li dokaza?

Prisluškuje li se opozicija u Republici Srpskoj?

Osim demantiranja, nadležne institucije nikada nisu provele bilo kakvu vrstu istrage. Stručnjaci kažu kako je prisluškivanje moguće na mnogo načina, ali da je teško dokazati i bez naloga nezakonito.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2023. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prisluškivanje opozicije u Republici Srpskoj, istina ili politikanstvo? Ova tema ponovno je aktualna nakon posljednjih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Osim demantiranja, nadležne institucije nikada nisu provele bilo kakvu vrstu istrage. Stručnjaci kažu kako je prisluškivanje moguće na mnogo načina, ali da je teško dokazati i bez naloga nezakonito.

"Neka gospodin Miličević kaže da se to nije dogodilo pa ćemo mi njemu priopćiti točno kad je razgovarao sa gospodinom Trišićem i ostalim koji su rekli da će ga napasti", rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Nezakonito prisluškivanje

Ova izjava ponovo je pokrenula temu nezakonitog prisluškivanja opozicije u Republici Srpskoj. Milan Miličević, prvi čovjek SDS-a, kaže da je o tome bilo riječi i 2019. godine. Nikada nije reagirao i provjeravao.

"Ono što ja osobno govorim na svoj telefon ili što pričamo na sjednicama Predsjedništva SDS-a nije nikakva zavjera protiv bilo koga nego su naši jasni stavovi koji nisu nikakva tajna i ne mogu biti opasni. Isto tako ću reći, nije prijatno imati osjećaj i saznanje da vas netko prisluškuje", istaknuo je.

"Ne nije, ne. Ne prisluškujemo. To bi bilo bezvezno korištenje resursa na beznačajne stvari. Što imate njih prisluškivati. Ali, oni sami ovdje pričaju tko je zovnuo, što je uradio", komentirao je Dodik.

Nije prvi put da iz vlasti prijete opoziciji pa demantiraju prisluškivanje telefonskih razgovora. Za sada je ostalo isključivo na demantiranju.

Isječak sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (20.5.2020.): "Je li Lukač, ono što ti meni dostavljaš, je li tako? Je li tako? Evo čovjeka svjedoka. Nema kako te ne blate. Hoćeš da ti dostavim? Da vidiš kako te vole. Nećeš zato što bi se zavadio s njim. Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Tako i mi vas slušamo, pusti kraju", javlja BHRT.

Politikanstvo

''Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske ne prisluškuje opoziciju. Za takvo nešto postoje jasne procedure zakonom definirane. To je politikanstvo'', poručio je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

"Taj sektor i veliki dio sektora, posebno taj sektor je pod nadzorom upravo jednog posebnog odbora, Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske i uvijek imaju mogućnost da mogu prekontrolirati tako nešto. Dakle, apsolutno sfera politike", dodao je.

Oprema za prisluškivanje je dostupna, kao i roba široke potrošnje. Bez naloga tužiteljstva i odobrenja suda, svako prisluškivanje je nezakonito.

Duško Vejnović, profesor sigurnosnih znanosti, kaže: "U miljeu bh. i regiji, nažalost, još uvijek su institucije ispolitizirane. Nije izvršena depolitizacija i često puta, dijelovi, nećemo reći sve, dijelovi institucija, a njih čine pojedinci nažalost mogu biti zloupotrebljene. Protiv toga se treba boriti".

Osim medijskog propitivanja, prave borbe nikada nije ni bilo. Nijedna nadležna institucija o eventualnom nezakonitom prisluškivanju nije sprovela istragu.

Kopirati
Drag cursor here to close