Izbori 2022

Tko će od gradonačelnika i načelnika prihvatiti mandat osvojen na općim izborima?

Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka
Vijesti / Politika | 08. 11. 2022. u 09:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među općinskim načelnicima i gradonačelnicima koji će prihvatiti novi mandat osvojen na listopadskim općim izborima u Bosni i Hercegovini je i Edin Smajić, dugogodišnji načelnik općine Vogošća, saznaje Fena.

On je na općim izborima osvojio dovoljno glasova za novi mandat u Federalnom parlamentu.

Smajić nije jedini među načelnicima/gradonačelnicima u FBiH koji su se u polovini aktualnih mandata kandidirali na nedavnim općim izborima u Bosni i Hercegovini za članstvo u nekoj od županijskih skupština, Federalnom ili državnom parlamentu. Ako prihvate novoosvojena mjesta u parlamentima, moraju se odreći sadašnjih pozicija u općinskim odnosno gradskim upravama.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izjavio je za Fenu da će čim dobije certifikat od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, objelodaniti vlastitu odluku hoće li prihvatiti novoosvojeni mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ili će ostati na sadašnjoj poziciji gradonačelnika.

Prema ranijem pisanju medija, aktualna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ostat će na toj dužnosti iako je osvojila mandat u Skupštini Sarajevskog kantona, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i pored novoosvojenog mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, dok će Šuhret Fazlić napustiti poziciju gradonačelnika Bihaća da bi preuzeo novoosvojeno mjesto u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Pravila nalažu da SIP Bosne i Hercegovine svima koji su osvojili povjerenje birača na općim izborima dostavlja uvjerenje o dodjeli mandata uz obrazac za izjavu prihvaćaju li te mandate ili ne.

Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka, dok će upražnjena načelnička odnosno gradonačelnička mjesta biti kadrovski popunjena novim kandidatima koji osvoje povjerenje birača na prijevremenim izborima za te nivoe.

Kopirati
Drag cursor here to close