Nema gužve

Tko bi rekao: Manjak savjetnika u federalnim ministarstvima

U većini ministarstava u Federaciji BiH, koja već četiri godine djeluju u tehničkom mandatu, upražnjene su stolice barem jednog savjetnika.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2022. u 11:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su mjesta na državnim jaslama uvijek pretrpana pa u javnosti kruže šale u kojima je pola istine da se u nekim uredima sjedi na smjene zbog prevelikog broja ljudi, čini se kako savjetnička mjesta u federalnim ministarstvima nikome nisu privlačna.

Tako su u većini ministarstava u Federaciji BiH, koja već četiri godine djeluju u tehničkom mandatu, upražnjene stolice barem jednog savjetnika.

Iz Ureda federalnog ministra pravde portalu Bljesak.info je potvrđeno kako su Pravilnikom o unutarnjem ustroju Federalnog ministarstva pravde propisana tri mjesta savjetnika ministra. Iz ovog ministarstva nisu pojasnili je li i koliko savjetničkih pozicija prazno.

Bez savjeta za europsko zdravstvo

Prema važećem Pravilniku, u Federalnom ministarstvu zdravstva predviđene su tri pozicije za savjetnike ministra.

''Međutim, trenutno su popunjena samo dva radna mjesta i to: savjetnik ministra za poslove zdravstva i savjetnik ministra zdravstva za poslove farmaceutike. Mjesto savjetnika ministra za europske integracije u oblasti zdravstva trenutno nije popunjeno'', rečeno nam je u ovom ministarstvu.

U Federalnom ministarstvu prostornog uređenja utvrđena su tri radna mjesta savjetnika ministra, na koja su imenovana tri savjetnika.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova sistematizirana su i popunjena tri radna mjesta savjetnika ministara, i to savjetnik ministra za obrazovanje, savjetnik ministra za poslove policije i savjetnik ministra za suradnju s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i drugim organima i tijelima.

Jedan savjet za promet

U skladu sa trenutnom sistematizacijom radnih mjesta u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, na pozicijama  savjetnici ministra, sistematizirana su tri radna mjesta.

No, trenutno su na pozicijama savjetnika zaposlena su dva savjetnika.

U Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija sukladno Pravilniku o unutarnjoj organizaciji radnih mjesta predviđena su tri radna mjesta savjetnika ministra od kojih je samo jedno popunjeno.

U Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti od predviđenih tri imenovan je samo jedan savjetnik.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva trgovine sistematizirana su tri radna mjesta savjetnika federalnog ministra trgovine od kojih su sva tri i popunjena.

U Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta zaposlen je jedan savjetnik ministra od moguća tri koliko je utvrđeno Pravilnikom.

Bez savjetnika za zaštitu

Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike sistematizirane su tri pozicije savjetnika ministra, no u odgovoru nije navedeno jesu li popunjena.

Ministrica kulture i sporta po sistematizaciji ima tri savjetnika ali su trenutno uposleni savjetnici za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture te za savjetnik oblast sporta dok je neupražnjeno mjesto savjetnika u oblasti zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji u Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva sistematizirana su tri savjetnika ministra.

No, u ovom ministarstvu trenutno je angažiran samo jedan savjetnik i to savjetnik za poljoprivredu, analizu poljoprivredne politike, veterinarstvo i prehrambenu industriju.

Iako je Federalna Vlada dopisom naložila ministarstvima da se za potrebe ovog teksta očituju o broju savjetnika, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstvo financija, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije te Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nisu dostavili odgovor.

Možda ih nije imao tko savjetovati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close