Izbori ili ne?

Tegeltija: Stranci ne razgovaraju o čemu Bošnjaci ne žele

Predsjedatelj Vijeća ministara kaže kako je ''očigledno da oni koji su tada dogovorili izmjenu izbornog zakonodavstva sada pokušavaju odustati od te priče''.
Vijesti / Politika | 06. 01. 2022. u 08:45

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da će biti izmjene Izbornog zakona. U razgovorima s pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice rečeno mi je da su poslije dogovora o izborima u Mostaru dogovorene izmjene Izbornog zakona BiH i da se to neće odmah usvajati u tom prvom koraku, već da će se to naknadno riješiti'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Kaže kako je ''očigledno da oni koji su tada dogovorili izmjenu izbornog zakonodavstva sada pokušavaju odustati od te priče''.

''Mislim da ima previše i obećanja i obveza da bi na kraju netko mogao od toga odustati. Pregovore Bošnjaka i Hrvata više doživljavam kao borbu tko će više ili manje dobiti od Izbornog zakona BiH. Ukoliko eventualno ne bi došlo do izmjene izbornog zakonodavstva, realno je i moglo bi se desiti da Hrvati bojkotiraju izbore. Ukoliko to uradi hrvatska strana, ne vidim razlog da se izbori održe'', rekao je, između ostalog, Tegeltija.

Rekao je kako se najave da će predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednika Republike, srpskog člana Predsjedništva za ono što su uradili u Narodnoj skupštini Republike Srpske sudski progoniti, ne može tretirati nikako drugačije nego kao vrsta pritiska.

''Postoji političko Sarajevo, koje čeka da rješenje nametne međunarodna zajednica i koja u principu nameće samo ona rješenja koja odgovaraju političkom Sarajevu. Mene brine to što veliki broj predstavnika međunarodne zajednice nije spreman da razgovara i njihovo obrazloženje, kada kažemo da nešto nije u redu, jeste da kažu: 'Ne možemo o tome razgovarati, ne žele Bošnjaci o tome'. Bilo kada u ovoj zemlji morat će doći do konsenzusa ljudi koji žive na ovim prostorima. Svi skupa moramo razgovarati. Republika Srpska je najupornija u tome da se razgovara, a imate i Hrvate, koji su zainteresirani za nekoliko oblasti da se usuglase, a s druge strane, imate grupu bošnjačkih političara koji ne želi ni o čemu da razgovaraju, već žele da zadrže status quo'', rekao je banjalučkim novinama Tegeltija.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close