VSTV

Tegeltija: SDA vrši opasan pritisak na rad pravosuđa

Tegeltija kaže da SDA kao niti jedna druga stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative u ovom smislu.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2020. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

VSTS je na sjednici razmatrao je političke pritiske na rad pravosuđa u posljednjoj aferi "Respiratori", kazao je novinarima nakon sjednice predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija.

''Dvije najvažnije odluke koje smo danas donijeli odnose se na pritiske na pravosudni sustav i na pravilnik o ocjenjivanju sudaca i tužitelja. VSTS je dao podršku svim mojim dosadašnjim izjavama i da će izaći s posebnim priopćenjem povodom pritisaka na rad pravosuđa koje imamo u posljednje vrijeme'', kazao je Tegeltija.

Nisu mediji

Također pripremili su i zahtjev za preispitivanje presude kojom je ukinut Pravilnik o ocjenjivanju sudaca i tužitelja u BiH i pirpremit će se inicijativa za ocjenu ustavnosti te presude Suda BiH.

Odgovarajući na pitanje o prozivanju medija, Tegeltija je kazao da ne misli da su mediji krivi i da vrše pritisak.

''Potpuno je razdvojeno pitanje pritiska o kojem mi govorimo danas za koji sam kazao da je očigledan i opasan, a koji dolazi od strane politike i političkih predstavnika. Medijski pritisak dozvoljen pritisak, javnost ima pravo da pritišće pravosudni sustav. Naravno za svakog čovjeka vrijedi presumpcija nevinosti i to ni mediji ne bi trebali da ugrožavaju. Moj stav je jasan, danas kad smo govorili o pritiscima, govorili smo o političkim pritiscima koji su uslijedili u vezi posljednjeg predmeta koji je vezan za nabavku respiratora u FBiH. Odnosi se na izjave i priopćenja koje su davali najviši predstavnici SDA povodom tog predmeta. To smo ocijenili kao opasan pritisak i to je Savjet jednoglasno podržao'', istaknuo je Tegeltija.

Upitan da komentira rad tužitelja koji rade na predmetu Novalić i drugi, Tegeltija je odgovorio da on ne ocjenjuje pojedinačni rad tužitelja.

''Apsolutno ne opravdavam bilo kakvo curenje informacija ni iz policije, ni tužiteljstva ili suda. To je pojava s kojom se susreće i s kojom imamo problem. Ukoliko bi znao tko je u javnost dao te podatke istog trenutka protiv njega bi podnio disciplinsku prijavu. Međutim postoje činjenice i dokazi koji su se iznosili na ročištu i bili su javni'', naglasio je Tegeltija.

Dodao je da curenje informacija može biti i krivično djelo, jer ugrožava tijek istrage.

Na novinarsko pitanje o sadržaju priopćenja koje će VSTS izdati, a povodom političkih pritisaka, Tegeltija je pojasnio da će se ono baviti i kontekstom jezika mržnje i napada na pravosudni sustav.

Zahtjevi SDA

''Imat će dio koji se odnosi na ovaj pojedinačni slučaj i jedan opći dio'', kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, moglo bi se konstantirati da je neki proces politički, ukoliko bi se mogla uspostaviti direktna veza s nekom političkom strujom sa tužiteljem ili sucem.

''Kad bi se taj link mogao utvrditi moglo bi se govoriti o političkom procesu. Duboko sam uvjeren da tužitelji i u ovom predmetu čestito, savjesno i zakonito rade svoj posao. Po kvalitetu ima različitih tužitelja, boljih i lošijih'', rekao je Tegeltija.

Komentirajući zahtjeve SDA da se pokrene smjena glavne tužiteljke Gordane Tadić, Tegeltija kaže da SDA kao niti jedna druga stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative u ovom smislu.

''To je zahtjev ili inicijativa koju mi uopće ne razmatramo i o čemu se ne može ni razgovarati. Prema tome to je neozbiljan pristup pravosudnom sustavu i mogu da govore što hoće, ali na osnovu takve inicijative se ništa neće dogoditi'', zaključio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close