Ma šta kažeš?

Tegeltija nije sretan što su bh građani otišli u Srbiju na cijepljenje

''Jučer su umrle 93, a danas 92 osobe. Je li vama jasno da je od početka pandemije umrlo 6.112 ljudi. Da samo minut šutnje održimo za svakog od njih ovdje bi u parlamentu šutili duže od četiri dana.''
Vijesti / Politika | 30. 03. 2021. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je da nije sretan zbog toga što su građani Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja iz regje odlazili u Srbiju da se cijepe, jer u BiH nije osiguran dovoljan broj cjepiva.

Naime, zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović na današnjoj sjednici pitao je Tegeltiju da li ga je stid biti na čelu Vijeća ministara BiH koje je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da u jednom danu voze 500, 700, 1.000 kilometara da bi povećali sebi i svojim bližnjim šansu za život, cijepeći se u susjedstvu, umjesto da to pravo dobiju u svojoj zemlji.

''Što se tiče mene i moje osobne odgovornosti koja pokušava kroz medije da se nametne meni i mojoj političkoj stranci, to apsolutno ne stoji. U Bosni i Hercegovini je u ovom trenutku 80.000 cjepiva koja su stigla i sva ta cjepiva su stigla jedino kroz aktivnosti koje su provođene putem državnih institucija'' - kazao je Tegeltija.

S druge strane, dodao je on, Vlada Republike Srpske nabavila je oko 45.000 doza cjepiva, a tu je i donacija koja je osigurana za Vladu Federacije BiH od 10.000 doza cjepiva iz Srbije.

Kaže da je osnovni problem nedovoljne količine cjepiva činjenica da farmaceutske kompanije ne poštuju svoje ugovore vezane za nabavku cjepiva, podsjećajući da je BiH u rujnu 2020. godine potpisala ugovor za nabavku cjepiva, a prije Nove godine su plaćena ta cjepiva.

Naveo je da je u ovom trenutku, od 1.320.000 cjepiva koja su plaćena, isporučeno samo 50.000 s najavom da se isporuka cjepiva nastavlja u travnju također iz sustava COVAX.

''Sve drugo što nije bilo u nadležnosti i moći Vijeća ministara BiH, nismo mogli uraditi. Očekivanja da će u BiH do kraja ožujka i u travnju doći još određene količine cjepiva, stvara pretpostavku da se ubrza proces cijepljenja u BiH. Bilo bi dobro da znamo koliko je tih cjepiva koja su stigla u BiH, koliko je do sada građana cijepljeno odnosno koliko je utrošeno tih cjepiva'' - naveo je Tegeltija.

Zastupnik Magazinović je kazao da nije zadovoljan odgovorom, te je pitao da li je Tegeltiji jasno koje su razmjere katastrofe.

''Jučer su umrle 93, a danas 92 osobe. Je li vama jasno da je od početka pandemije umrlo 6.112 ljudi. Da samo minut šutnje održimo za svakog od njih ovdje bi u parlamentu šutili duže od četiri dana. Neki od nas iz poštovanja, a neki od vas zbog stida, jer trebali ste učiniti, a niste učinili da broj bude manji'' - naveo je Magazinović.

Zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija je zatražila od predsjedatelja Vijeća ministara BiH službene informacije o količini i dinamici pristizanja cjepiva, a Tegeltija je kazao da je kroz sustav COVAX-a od 1.320.000 cjepiva isporučeno 50.000 te da je sljedeća isporuka najavljena početkom svibnja - 82.400 doza cjepiva.

''Sustav Europske unije, 892.000 doza cjepiva. Prva isporuka stiže u drugoj polovini travnja, 650.000 cjepiva Pfizer za zemlje zapadnog Balkana, s tim što će prva isporuka biti 140.000 cjepiva. Još uvijek nije definirana raspodjela cjepiva prema pojedinim zemljama, to se potpisuju pojedinačni ugovori. No BiH, po bilo kom kriteriju, ne može dobiti manje od 30 posto tih cjepiva'' - podvukao je Tegeltija.

Dodao je da se nastavlja isporuka sukcesivno, te da je procjena da će u drugom kvartalu, kroz ovaj sustav, biti osigurano između 120 i 150 tisuća cjepiva i to proizvođača Pfizer.
PredsjedateljVijeća ministara BiH je kazao da je BiH od EU za ovaj sustav nabavke cjepiva dobila 13.750.000 eura.

''Ta ćemo cjepiva mi plaćati zemljama preko kojih će biti isporuka. Za Pfizer, za zemlje zapadnog Balkana, zadužena je Austrija. Službena ponuda koju smo dobili i koju smo prihvatili jeste isporuka AstraZenece do kraja svibanj, 380.000, isto kroz sustav EU iz ovih 13.750.000 eura, od čega 85 posto sredstava mora ići za cjepiva, a 15 posto za materijal za cijepljenje i hladne sustave za čuvanje cjepiva'' - pojasnio je Tegeltija.

Pored toga, kazao je da u ovom trenutku traje regionalana inicijativa za zemlje zapadnog Balkana o nabavci cjepiva, a nositelj projekta je Republika Srbija.

''Kad smo dobili ponudu, mi smo provjerili s entitetima da li su zainteresirani za nabavku ovih cjepiva i dobili smo potvrdu da Federacija BiH želi da nabavi 300.000 tih cjepiva, RS 40.000 i Brčko Distrikt 10.000 cjepiva. Ne postoje još uvijek sigurni rokovi kada bi isporuka cjepiva bila vezano za ovu zajedničku regionalnu nabavku'' - kazao je Tegeltija.

Napomenuo je da su informacije u vezi isporuka dosta šture i da se često događalo da su pomjerani rokovi. Ponovio je da će do kraja ožujka u BiH ući 130.000 cjepiva - 50.000 putem COVAX-a, 30.000 iz Turske i 50.000 iz Kine.

Također, potvrdio je da je 50.000 doza cjepiva nabavio bh. entitet Republika Srpska i 10.000 Federacija, donacije iz Srbije, što je ukupno 190.000 cjepiva do kraja ožujka.

''Nadam se da će ova cjepiva vrlo brzo biti dostupna građanima BiH'' - zaključio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close