Hvalospjev

Borrell morao prekinuti Tegeltijino izlaganje

Borrell je pozvao vlasti u BiH da svoje odluke usklade sa zahtjevima EU jer trenutna stopa usklađivanja nije u skladu s aspiracijama da se postane članica Unije.
Vijesti / Politika | 13. 07. 2021. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svih 14 prioriteta koji su stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu u Mišljenju Europske komisije moraju se ispuniti kako bi BiH mogla dobiti status kandidata, više nego jasno je kazao Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, nakon 4. sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU – BiH.

Uz to poručuje kako tu nema ništa novo, da se pravila znaju odavno i kako Unija pred BiH ne stavlja nikakve nove uvjete.

"BiH ima potpuno iste uvjete da dobije status kandidata kao i svi drugi", smatra Borrell.

Svi uvjeti su važni, kako kaže, ali ipak je naglasak stavio na vladavinu zakona, poboljšanje pravosuđa te ekonomske reforme.

Isto tako, jasno kaže kako je potrebno provesti 'osjetljivu, ali nužnu reformu Izbornog zakona BiH i Ustava BiH', prenosi Dnevni.ba

Jasna pravila igre

Neki koraci su se već dogodili, kao što su izbori u Mostaru, što dokazuje kako se stvari mogu mijenjati kada za to postoji politička volja. Međutim, sve druge reforme su u zastoju i postignuti su tek ograničeni napredci.

"Ohrabrili smo bh. dužnosnike da u ovoj neizbornoj godini ulože dodatne napore na europskom putu. Nužan je konstruktivni dijalog. Razgovarali smo posebno o izbornoj reformi i nužnosti otklanjanja svih oblika nejednakosti i diskriminacije, uključujući i ustavu reformu u dijelu gdje je to nužno. Europska komisija je spremna da ponudi kandidatski status ako BiH postigne konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta koji uključuju i važne reforme u oblasti vladavine prava i funkcioniranja institucija", kaže Borrell.

U kontekstu izbornog zakonodavstva, kaže da se moraju implementirati odluke Europskog suda za ljudska prava. Dotakao se i genocida u Srebrenici.

"Prije dva dana smo odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici, to nas podsjeća na potrebu za pomirenjem i da idemo naprijed. Srebrenica je međunarodno priznat genocid, to je jedna od najmračnijih točaka moderne povijesti Europe, to je mrlja u kolektivnoj svijesti onih koji su sudjelovali u njemu i onih koji to nisu spriječili. Pokušaj revidiranja povijesti, glorifikacija ratnih zločinaca – tome nema mjesta u Europi, to se neće tolerirati", poručio je Borrell.

On je pozvao vlasti u BiH da svoje odluke usklade sa zahtjevima EU jer trenutna stopa usklađivanja nije u skladu s aspiracijama da se postane članica Unije.

Važno je da BiH nastavi svoju perspektivu kao neovisna, suverena zemlja, a fokus treba biti na prijeko potrebnim reformama, oporavku ekonomije od pandemije koronavirusa, podršci poslovnoj zajednici te ubrzavanju digitalne i zelene transformacije. Visoki predstavnik EU je naglasio da Unija snažno podržava BiH.

Tegeltija optužuje

S druge pak strane, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nastavio je po starom običaju da za nerad predstavnika vlasti optuži sve druge.

"Moram kazati kako su uvjeti koji su stavljeni pred BiH kako bi napredovala na EU putu mnogo kompleksniji nego je to bio slučaj s drugim državama. Traži se ustavna reforma, reforme u oblasti vladavine prava koje su druge države ispunjavale tek kada su počele pregovore. U mandat sam ušao s takvim zahtjevima EU ali tvrdim da BiH može do kraja ove godine u značajnoj mjeri ispuniti uvjete kako bi dobila status kandidata. Niti jedna država do sada u pred pristupnom procesu nije ispunila apsolutno sve uvjete kako bi dobila status kandidata. Očito je to dio u kojem se ne slažemo", kazao je Tegeltija stojeći pored Borrella.

Foto: PR / Tegeltija, Borrell, Turković

Navodi kako bh. vlasti smatraju da su uradili dovoljan broj mjera, 'da nismo najbolji učenik u procesu pridruživanja EU ali sigurno smo uradili onoliko mjera koliko je moguće kvalificirati kao uspješan proces i BiH dodijeliti kandidatski status'.

"Taj kandidatski status je važan kao dobra poruka koja će doći u BiH prema žiteljima BiH da je EU zajedno sa nama i sa svim zemljama zapadnog Balkana, a danas se upravo mnogi trude da pokažu da je EU zaboravila ne samo BiH nego sve zemlje regije. Nažalost sve je više tih poruka s kojim se susrećemo u trenutku kada se svima čini da se sam proces proširenja EU zaustavlja", kazao je.

Traži potvrdu 

Tegeltija je istaknuo kako razumije obveze iz Upitnika, ali i moli za potvrdu onoga što je do sada učinjeno.

"Razumijemo sve naše obaveze u svih 14 prioriteta i za političke i ekonomske ciljeve, razumijemo i rokove u kojima to možemo da uradimo ali molimo i za strpljenje i razumijevanje i molimo za potvrdu onoga što smo uradili u prethodnom vremenskom razdoblju. Nadam se da ćemo u narednom razdoblju kada bude manje ograničenja za kretanja i komunikaciju uspjeti moći predstaviti EU šta smo sve uradili i koliko je bilo potrebno napora u ovom periodu da se sve uradi.

Razumijemo i sve naše obveze za zakone koji su ključni za dobivanje kandidatskog statusa, spremni smo raditi na izgradnji novog izbornog zakonodavstva koji će omogućiti da se svi žitelji biraju i budu birani. Za to će biti potrebno vremena, ali to neće spriječiti da se izbori slobodno i demokratski održe u BiH", mišljenja je Tegeltija.

Još je kazao da smatra da je na BiH stavljen prevelik teret kada je riječ o migracijama.

"Smatramo da je prevelik teret stavljen na BiH i previše negativnih ocjena o BiH kada je riječ o migracijama. Nosimo prevelik teret s obzirom na našu veličinu i svoju površinu kada je u pitanju broj migranata i pokušaja nekih da od BiH naprave spavaonicu za migrante. To je nešto što ne možemo prihvatiti, ali sigurno da smo spremni svim migrantima koji ulaze u BiH pružiti zdravstvenu podršku, higijenu i sve što možemo. Migranti su na putu ka Zapadnoj Europi i znamo da im BiH nije konačno odredište", ustvrdio je Tegeltija.

Na kraju nije zaboravio spomenuti niti medije, kazavši kako je situacija vezano za odnose žitelja u BiH mnogo bolja nego bi se dalo zaključiti iz medijskih izvješća.

Kopirati
Drag cursor here to close