Uvreda

Talijanski ministar otkazao put u Pariz zbog uvrede francuskog kolege o Meloni

Šef talijanske diplomacije Antonio Tajani otkazao je današnju posjetu Parizu, rekavši da su komentari francuskog ministra unutrašnjih poslova neprihvatljivi i da predstavljaju uvredu za Italiju.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2023. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani otkazao je u četvrtak put u Pariz rekavši da je francuski ministar unutarnjih poslova uvrijedio Italiju komentarima koji su bili vrlo kritični prema premijerki Giorgiji Meloni, prenosi Hina.

Francuski ministar Gerald Darmanin ranije je za radio RMC rekao da Meloni nije sposobna riješiti migracijske probleme, na temelju čega je izabrana i optužio je za laganje biračima da može riješiti krizu.

Vijest o njegovim komentarima došla je dok se Tajani pripremao odletjeti u Pariz i sastati sa svojim francuskim kolegom - put koji je djelomice usmjeren i na popravljanje u zadnje vrijeme narušenih odnosa između dviju članica Europske unije.

Foto: Hina / Antonio Tajani

Francuska spremna na suradnju s Italijom

Francuska je brzo objavila priopćenje u kojemu nastoji uvjeriti Rim u svoju spremnost za blisku suradnju s Italijom, no to nije bilo dovoljno da uvjeri Tajanija da otputuje.

"Uvrede koje je vladi i Italiji uputio ministar Darmanin neprihvatljive su. To nije duh u kojem se trebaju rješavati zajednički europski izazovi", napisao je Tajani na Twitteru.

Otkako je Meloni preuzela dužnost potkraj prošle godine, Italija je doživjela porast broja migranata. Više od 42.400 ljudi došlo je u Italiju dosad u 2023., u odnosu na oko 11.220 u istom razdoblju prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close