Ustavne promjene

Tajni pregovori: Srbi traže kanton u Federaciji?

Iz stranke je priopćeno da Čekrlija tvrdi da se ''uveliko u tajnosti vode pregovori između bošnjačkih i hrvatskih političkih faktora o ustavnim promjenama...''
Vijesti / Politika | 17. 03. 2019. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Glavnog odbora PDP-a Saša Čekrlija smatra da je potrebno ''da se u slučaju ustavnih promjena u Federaciji BiH sadašnji Livanjski kanton i Unsko-sanski kanton prekomponiraju i od njihovih dijelova načini posebna izborno-teritorijalna organizacija koju bi činile općine s većinskim srpskim stanovništvom''.

Iz stranke je priopćeno da Čekrlija tvrdi da se ''uveliko u tajnosti vode pregovori između bošnjačkih i hrvatskih političkih faktora o ustavnim promjenama u FBiH i da je potrebno da srpski politički faktor u BiH insistira na tome da se formira posebna teritorijalna organizacija od općina Glamoč, Grahovo, Drvar i Bosanski Petrovac''.

''PDP smatra da je civilizacijski nedopustivo ponašanje vodećih bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka koje ni 25 godina nakon rata nisu uspjele omogućiti realizaciju osnovnih ljudskih prava Srba koji žive u FBiH. U tom smislu, potrebno je da u svim eventualnim promjenama Ustava FBiH, kao i Izbornog zakona BiH, teritorije u FBiH s većinskim srpskim stanovništvom dobiju poseban status unutar tog entiteta'', rekao je Čakrlija.

Smatra da je to ''jedini način da se osigura opstanak Srba na svojim stoljetnim ognjištima u zapadnim krajiškim općinama''. Naveo je kako ne postoji nijedno opravdanje na osnovu kojeg su Srbi na tim prostorima getoizirani, obespravljeni i nije im omogućeno da budu istinski konstitutivan narod.

Čakrlija je istaknuo da svi oni koji insistiraju na ozbiljnijim promjenama ustavnog uređenja unutar FBiH i cijele BiH moraju biti svjesni činjenice da građani srpske nacionalnosti neće dozvoliti manji obujam prava nego što im trenutno pripada po ustavu, te da će PDP snažno insistirati na punoj afirmaciji interesa srpskog naroda u cijeloj BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close