Niz sastanaka u Mostaru

Čović s Del Vechijem, Ivancovom i Wigemarkom: Očuvati konstitutivnost!

Dragan Čović danas je veleposlanicima naglasio važnost očuvanja konstitutivnosti sva tri naroda
Vijesti / Politika | 24. 10. 2018. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović danas je imao niz susreta sa stranim veleposlanicima.

Foto: Bljesak.info / Susret dragana Čovića s  veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijom

Čović se susreo s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijom, s kojim je razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na izborni proces koji je u tijeku.

Istaknuta je važnost što žurnije izmjene Izbornog zakona, s ciljem osiguranja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, a sukladno presudi Ustavnog suda BiH.

Time će se osigurati sve nužne pretpostavke za žurnu i nesmetanu provedbu rezultata Općih izbora 2018. Na taj način će BiH potvrditi svoju euroatlantsku i političku stabilnost, navodi se u priopćenju Predsjedništva BiH.

Očuvati načela konstitutivnosti

Čović se susreo i s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Nj.E. Petrom Ivancovim.

Na susretu se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon održanih parlamentarnih izbora kao i mogućim izazovima u procesu implementacije izbornih rezultata.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović i Petar Ivancov

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je informirao ovom prigodom veleposlanika Ruske Federacije  o plebiscitarnoj potpori koju je Hrvatski narodni sabor osvojio među Hrvatima Bosne i Hercegovine.

Sugovornici su se složili kako je nužno nastaviti potporu očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, kao temelja Daytonskog mirovnog sporazuma i cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine, te su dali punu potporu njenom europskom putu.

Hrvati izigrani na izborima

Hrvatski član Predsjedništva se susreo i sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Foto: Bljesak.info / Susret Dragana Čovića i Larsa-Gunnara Wigemarka

Tema razgovora bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini nakon održanih Općih izbora, s posebnim osvrtom na implementaciju izbornih rezultata.

Foto: PR Predsjedništvo BiH / Susret Dragana Čovića  i  Larsa-Gunnara Wigemarka 

Na početku susreta Wigemark je izrazio čestitke na zapaženom izbornom rezultatu, koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora na čelu sa Čovićem.

Čović je izvijestio sugovornika da je preko 80 posto hrvatskih birača podržalo projekat HNS, što nalaže veliku odgovornost da se ustraje u borbi za punu jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata BiH, koje su još jednom grubo izigrane na prošlim izborima. Zato je od ključnog značaja izmijeniti Izborni zakon, kako bi se sve institucije vlasti mogle konstituirati u skladu s načelom legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. 

Foto: Bljesak.info / Susret Dragana Čovića i Larsa-Gunnara Wigemarka

EU podržava rješenja koja jamče provedbu odluka Ustavnog suda

Krajnje je vrijeme da svi politički lideri preuzmu odgovornost za rješenje ovog pitanja, kako bi se osigurale trajne pretpostavke demokratskog razvoja i stabilnosti BiH, navodi se u priopćenju iz Predjsedništva.

Wigemark je ovom prilikom kazao kako će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje jamči provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, te omogućava dalju provedbu reformske agende i nastavak euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close