Razgovori s građanima

Svjetski dan demokracije - ima li je uopće u BiH

Rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana demokracije usvojena je konsenzusom u Generalnoj skupštini UN-a.
Vijesti / Politika | 15. 09. 2023. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se obilježava Međunarodni dan demokracije, a u okviru projekta PRAGG – proaktivni građani i građanke, bit će organizovani razgovori sa građankama i građanima na ulicama Banja Luke, Bijeljine, Čapljine, Gacka, Gradačca, Gradiške, Ilijaša, Jablanice, Laktaša, Modriče, Mostara, Nevesinja, Sanskog Mosta, Sarajeva, Tešnja i Tuzle.

Na ovaj način želi se pokazati koliko je značajno učešće građanki i građana u donošenju svih odluka u sferi političkog i javnog života, a sve u cilju uspostavljanja i održavanja demokratskog upravljanja, vladavine prava, socijalne uključenosti i ekonomskog razvoja.

Generalna skupština UN je 2007. donijela odluku o proglašenju 15. rujna za Međunarodni dan demokracije, pozivajući sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obiljažavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

Rezolucija o proglašenju Međunarodnog dana demokracije usvojena je konsenzusom u Generalnoj skupštini UN-a.

Tada je potvrđen stav da je “demokracija univerzalna vrijednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sustav i u potpunosti sudjeluju u svim aspektima života''.

Kopirati
Drag cursor here to close