Proces

Svi na suđenje – Veliko okupljanje pred Sudom BiH u znak podrške Dodiku

Broćeta u izjavi Srni navodi da danas u Sarajevo ide da podrži Dodika i Lukića, odnosno njihovu borbu protiv nepravde.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2023. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred zgrade Suda BiH, na kojem se sudi predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku, okupili su se gradonačelnici, načelnici, direktori javnih poduzeća, ministri, zastupnici, i predstavnici brojnih boračkih i drugih organizacija.

Svi na glavnom pretresu

Među okupljenima su i predstavnici Srba povratnika u Federaciju BiH kao bi dali podršku Dodiku porušivši da smatraju da je proces usmjeren protiv RS.

Svi oni, kako su najavili, prisustvovat će i glavnom pretresu.

Video: Dodik stigao u Sud BiH

Suđenju u Sarajevu će prisustvovati izaslanik u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta, direktor Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović i predsjednik Srpskog građanskog udruženja "Posavina" iz Posavskog kantona Damir Ivetić, koji ističu da na ovaj način žele dati podršku institucijama Republike Srpske, ali i izraziti ''protest zbog montiranog političkog procesa''.

Broćeta u izjavi Srni navodi da danas u Sarajevo ide da podrži Dodika i Lukića, odnosno njihovu borbu protiv nepravde.

"Šta možemo očekivati ako se sudi ljudima koji rade po zakonu!? Ovo je spremljeno u zapadnoj kuhinji kako bi se razvlastila Republika Srpska, što nećemo dozvoliti!", poručio je Broćeta.

Povratnici daju podršku

Ivetić navodi da povratnici iz Posavskog kantona daju podršku Dodiku i Lukiću i nadaju se da će da će ovaj montirani proces doživjeti fijasko, a Sud BiH, ipak, stati na stranu Ustava i zakona, te tako pokazati da ima bar malo integriteta.

Suđenju će nazočiti i Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starješine Vojske Republike Srpske, kao i veliki broj vijećnika u lokalnim zajednicama.

Naime, pred Sudom BiH se vodi proces protiv Dodika i vršitelja dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića.

Dodik i Lukić su 16. listopada na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatirano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Dodik stigao na Sud

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik stigao je danas u Sud Bosne i Hercegovine na suđenje, koje je zakazano za 13 sati.   

Naime, danas će biti održano ročište na osnovu optužnice koju je protiv njega podiglo Tužiteljstvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidt.

Pored Dodika, u istom predmetu podignuta je optužnica i protiv vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Miloša Lukića. 

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. srpnja ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka. 

       

Kopirati
Drag cursor here to close