Ništa službeno

Njemačka veleposlanica u Predsjedništvu BiH: Priča se o smjeni Inzka?

Neslužbeno se priča da Njemačmka i Rusija ruše Inzka.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2020. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Margret Uebberm, veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, jutros je održala sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Iako za sada nije poznato što je tema ovog sastanka, Avaz piše da se razgovara o imenovanju novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Veleposlanica Uebber, navodno je došla da razgovarati o imenovanju Christiana Schmidta koji bi trebao zamijeniti Valentina Inzka. Navodno, takva inicijativa dolazi iz Berlina, piše Avaz.

Istraga.ba ranije je objavila kako je iz više međunarodnih izvora dobila informaciju da bi to trebao biti kompromis između EU i Rusije, koja inzistira na ukidanju OHR-a.

Oslobođenje prenosi da je plan da se na jednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) u ožujku službeno obznani ta inicijativa i odmah “razriješi” Inzko, a za novog šefa OHR-a postavi Schmidt.

Schimdt je član njemačke CSU. Do 2018. bio je ministar poljoprivrede u Saveznoj vladi Angele Merkel. U siječnju ove godine hrvatski premijer Andrej Plenković uručio je Schmidtu Orden Red Ante Starčevića. Schmidt slovi za diplomatu bliskog HDZ-u, prvenstveno Hrvatske, a posljedično i sestrinskog HDZ-a u BiH, pišu pojedini mediji.

Inzko je na ove tvrdnje, prije nekoliko dana za Avaz rekao: ''Ja ću večeras mirno spavati''.

Iz Predsjedništva do ovog trenutka nitko nije potvrdio da je tema razgovara bila imenovanje novog visokog predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close