Vlast tvrdi suprotno

Sve glasnije priče o prezaduženosti Republike Srpske

Premijer Radovan Višković izjavio je da je, usprkos nagađanjima da Republika Srpska neće uspjeti vratiti dug i da će bankrotirati, dug, ipak, vraćen, a proračun ostao stabilan.
Vijesti / Politika | 29. 06. 2023. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske vratila je dug Bečkoj burzi u iznosu većem od 300 milijuna maraka, sedam dana prije isteka roka. Iako vlasti tvrde da je entitetski proračun stabilan, kasni isplata plaća pojedinim proračunskim korisnicima.

U Ministarstvu financija tvrde da kašnjenja nema i da će sva plaćanja biti izvršena u zakonskom roku.

Dug vraćen

Premijer Radovan Višković izjavio je da je, usprkos nagađanjima da Republika Srpska neće uspjeti vratiti dug i da će bankrotirati, dug, ipak, vraćen, a proračun ostao stabilan.

''Da obavjestim javnost da smo mi sedam dana prije isteka roka ispunili svoje obaveze i da ćemo u nadolazećem razdoblju bez ikakvog zastoja ispunjavati sve proračunske obaveze. Prema tome, RS financijski, ekonomski je stabilna, likvidna, a ovi dušebrižnici sad mogu ići na godišnji odmor'', rekao je Višković.

Da li će na godišnji odmor - zapitali su se i brojni proračunski korisnici kojima su plaće za svibanj uplaćene nekoliko dana kasnije u odnosu na uobičajene datume.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, kaže: ''Evidentno je da je zbog prikupljanja ovih sredstava koje je RS trebala otplatiti dug prema Bečkoj burzi došlo do određenih kašnjenja, ali sve je u zakonskom roku. Ono što je nama bitnije, što ćemo mi u sljedećim danima da provjerimo da li su radnicima uplaćeni porezi i doprinosi pripadajući za ove plaće''.

Vlada RS stare dugove riješila je novim zaduživanjem. I dalje se tvrdi da je zaduženost ispod zakonom dozvoljenog maksimuma. Mišljenja građana podijeljena.

Zaduživanje

Ekonomisti ne smatraju zaduživanje pretjerano lošim naročito ako se novac ulaže u gospodarstvo. Da li se u određenom trenutku moglo povoljnije zadužiti - stvar je, kažu, planiranja.

''Ako hoćete u jednom momentu da prikupite mnogo novaca onda mora da date dovoljno primamljivu ponudu pa se s tim moralo računati da će kamata biti visoka kao trošak i s druge strane atraktivna za sve one koji imaju novac'', kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlvoić.

Iako su krediti normalna stvar i tu poručuju ekonomisti - moraju postojati granice.

''Centralna banka neće da radi svoj posao. Mi smo jedinstveno monetarno područje i Centralna banka bi imala sva prava da ujednači zaduženje entiteta odnosno da zaustavi zaduženje RS do nivoa Federacije. Da ne dozvoli da RS ekonomski ugrožava Federaciju preko svog prekomjernog zaduženja'', kaže Aleksa Milojević, ekonomski analitičar

Vlada Republike Srpske jeste vratila dug od preko 300 milijuna maraka i to prije roka. Međutim i pored svih uvjeravanja da je proračun stabilan i novih milijunskih zaduženja u ovom mjesecu, novca očigledno nije bilo dovoljno, a to su osjetili gotovo svi proračunski korisnici kojima su plaće na račun lijegale nekoliko dana kasnije nego inače.

Izgleda da i oni usprkos svemu mogu planirati godišnji odmor.

Kopirati
Drag cursor here to close