Zaključci Povjerenstva

OHR, upomoć: Federacija neće formirati rezervni sastav policije

Donesena su četiri zaključka, koji su usvojeni jednoglasno.
Vijesti / Flash | 23. 04. 2019. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dnevni avaz / Povjerenstvo za sigurnost Parlamenta FBiH

Damir Mašić, predsjednik Povjerenstva za sigurnost Parlamenta Federacije BiH nakon izvanredne sjednice ovog tijela novinarima je predstavio zaključke.

Donesena su četiri zaključka, koji su usvojeni jednoglasno.

- Povjerenstvo za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, koji ima izvršni mandat da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenost građana odmah zaustavi antidaytonske aktivnosti policije Republike Srpske;

- Traži se od nadležnih institucija BiH procjena sigurnosne situacije nakon usvajanja spomenutog Nacrta zakona;

- Povjerenstvo za sigurnost poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi ambijenta, da popune aktivne sastave u skladu s pravilnicima i traži adekvatno opremanje aktivnih sastava;

- Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o rezervnom sastavu RS-a ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija Bosne i Hercegovine FBiH će poduzeti sve mjere na zaštiti sigurnosti građana.

"Jasno je i evidentno da očekujemo od onih koji to mogu obustaviti, kao i ove druge - koji to mogu zaustaviti, odnosno OHR, da je to primarni cilj. Očekujemo od institucija i organa da se napravi procjena i analiza uznemirenosti građana zbog priče koja će prikazati opravdanost tretiranja teme. Nama je cilj da se ovo zaustavi, jer ovo nije u interesu građana BiH, bez obzira gdje žive", poručio je Mašić, prenosi N1.

Video: Nezirović: FBiH neće krenuti u formiranje rezervnog sastava policije

Adekvatne mjere, koje je spomenuo u zaključcima, kako je objasnio "mogu podrazumijevati sve, a to može, ali i ne mora značiti formiranje rezervnog sastava unutar FBiH".

Aljoša Čampara, Federalni ministar policije, kazao je danas da ''nije dobro militarizirati policiju'' zatraživši od međunarodnih institucija ''da se ovo zaustavi''.

On je u obraćanju javnosti nakon današnje izvanredne sjednice Povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poručio da će Federacija BiH imati konkretan odgovor na ono što se događaja u Republici Srpskoj.

''1526 mjesta iz aktivnog saziva nije popunjeno - Federalna uprava policije i kantonalne. Nije bilo nikakvog razloga da se osniva rezervni sastav policije ako nije popunjen aktivni saziv. Nama je drago što je povjerenstvo jednoglasno donijela zaključak da mi popunimo aktivni sastav policije kao i preporuku koantonalnim da oni to isto urade. To popunjavanje ima svoje određene procedure školovanja. Za sedam - osim mjeseci možemo dovesti stvari do kraja. I da se izdvoje sredstava za opremanje tih službenika'', rekao je Čampara za N1.

Ocijenio je da ovakva događanja ''unose nemir''.

''Nije dobro vršiti militarizaciju policije, tražimo od međunarodnih institucija da ovo zaustave. Ovo nije dobro jer se unosi nemir i zabrinutost. Ukoliko donesu ovaj zakon, Federacija će sigurno odgovoriti istim mjerama kao odgovor na ovo što su oni započeli. Mi bi voljeli da se ovo zaustavi, mislim da te novce trebamo usmjeriti u ekonomsko jačanje i socijalnu politiku. Mislim da nam je to puno bolje i puno značajnije. Oni koji hoće da zveckaju oružjem - nije dobro. Pitanje koje je logično i koje je jednostavno - zašto formirati rezervni sastav ako niste popunili aktivni'', poručio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close