NSRS

Svaki deseti zastupnik promijenio stranku

U CCI-u su ocijenili i kako je ovo četverogodišnje razdoblje proteklo u atmosferi političke nestabilnosti i stalnih sukoba između vlasti i opozicije.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2018. u 14:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaki deseti zastupnik Narodne skupštine RS je napustio stranku na čijoj je izbornoj listi ušao u parlament, a indikativno je da su svi iz opozicionih stranaka'', navedeno je u analizi Centara civilnih inicijativa (CCI).

Za razliku od razdoblja nakon općih izbora 2006. i 2010. godine, kada je bila vrlo rijetka pojava da zastupnici napuštaju stranke putem kojih su ostvarili mandate, u aktualnom sazivu, lojalnost stranci se značajno smanjila.

''Promjene stranačke pripadnosti, kod zastupnika Narodne skupštine RS-a u ovom mandatu, značajno su utjecale na političku situaciju u RS'', rekao je na konferenciji za novinare u Banja Luci predstavnik CCI-a Željko Ninković, predstavljajući rezultate rada entitetskog parlamenta i vlade u ovom mandatu.

Istaknuo je kako je rješenje za suzbijanje ''političke trgovine'' u izmjeni zakona.

U CCI-u su ocijenili i kako je ovo četverogodišnje razdoblje proteklo u atmosferi političke nestabilnosti i stalnih sukoba između vlasti i opozicije.

Tvrde kako je razlog za to u spornom načinu na koji je formirana vlast na početku mandata, jer nadležni organi nikad u potpunosti nisu razriješili slučaj potencijalne političke korupcije (poznat kao ''Afera: Dva papka'').

 


Iz CCI-a dodaju i da su se tijekom aktualnog mandata smjenjivali samo načini manifestacije sukoba između dva prilično monolitna politička bloka u RS - od verbalnih uvreda (često neprimjerenih javnom prostoru i degradirajućih po institucije RS), preko bojkota rada Narodne skupštine, organiziranja masovnih prosvjedima, zahtjeva za izvanrednim izborima, do prijetnji potpunim napuštanjem Skupštine od opozicije i prelaska na izvanparlamentarnu borbu protiv 'režima'...

''Opozicija je dovodila u pitanje samu legitimnost aktualne vlasti i pritom je optužila i za teški kriminal, zloupotrebu vlasti i ekonomsko uništavanje RS-a, a vlast opoziciju za izdaju nacionalnih interesa'', podsjetili su iz CCI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close