Izostanaka ima, kazni nema

Parlament BiH: Nijedan zastupnik nije kažnjen zbog nedolaska na sjednice

Iako su u Parlamentu BiH izostanci zastupnika i izaslanica uobičajeni, često izostanci i cijelih klubova, do danas nitko nije dobio opomenu zbog toga.
Vijesti / Politika | 25. 08. 2018. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Zbog neopravdanih izostanaka sa sjednice Hrvatskog Sabora zastupnicima je od protekle godine naplaćeno više od 10.000 KM kazni. Od jula prošle godine, otkad se izostanci iz Sabora novčano kažnjavaju, nije bilo mjeseca da neko od zastupnika nije neopravdano izostao, objavila je Hina.

Zastupnicima se, naime, izostanak opravdava ako su bili bolesni, što mora potvrditi liječnik, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su morali ići na sud ili na društvene, političke i druge skupove na koje su pozvani. Opravdava im se i nedolazak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Novčano kažnjavanje neopravdanih izostanaka uvedeno je na inicijativu Mosta, a u praksi znači oduzimanje 150 kuna (oko 40 KM) po neopravdanom danu od zastupničkog paušala koji mjesečno iznosi 1500 kuna (oko 400 KM).

Parlament Bosne i Hercegovine također je donio Kodeks ponašanja zastupnika i izaslanika, preko kojem se tri neopravdana izostanka sa sjednica, komisija i radnih tijela ne kažnjava novčano, ali se smatraju lakšom povredom Kodeksa i zastupnici i izaslanici mogu dobiti javnu opomenu.

Ta javna opomena se izriče na način da se objavi u medijima i postavlja se na internet stranicu Parlamenta BiH u trajanju od 30 dana.

Iako su u Parlamentu BiH izostanci zastupnika i izaslanica uobičajeni, često izostanci i cijelih klubova, do danas nitko nije dobio opomenu zbog toga.

Tijekom osmomjesečnog predsjedavanja Šefika Džaferovića Parlamentom BiH Klub SNSD, koji broji šest zastupnika, uopće nije prisustvovao sjednicama Parlamenta BiH, piše Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close