Avaz

Sud zabranio novinama da pišu o sucu Debevcu

''Ovakva vrsta represije apsolutno je u suprotnosti s vrijednostima modernih demokratskih društava i predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja i slobodu informiranja'', naveo je Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2021. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini oštro osuđuje pritisak na slobodu medijskog izvještavanja kroz odluku suca Općinskog suda u Sarajevu Pavla Crnogorca kojom se Dnevnom avazu određuje privremena mjera zabrane pisanja o privatnom životu predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

''Uvažavajući pravosudni sustav i zakone BiH, Vijeće skreće pažnju na važnost slobodnog novinarskog izvještavanja, slobode medija i slobode izražavanja koje su zagarantirane međunarodnim aktima o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Napominjemo da se uvođenjem mjera zabrane mediji obeshrabruju da kritički pišu o radu javnih ličnosti i institucija, te da nas ovakve odluke vode u uvođenje cenzure, koja je nedozvoljena i nedopustiva u demokratskim društvima'', navodi se u priopćenju Upravnog odbora Vijeća.

Dodaje se kako se u određivanju mjere suca Crnogorca navodi da se ''Avaz - roto pressu zabranjuje objavljivanje informacija iz privatnog života suca Ranka Debevca''.

S tim u vezi, Vijeće podsjeća na odredbe Deklaracije o slobodi političke debate u medijima Vijeća ministara Vijeća Europe: Član I - Sloboda izražavanja i informacije u medijima: "Pluralistička demokracija i sloboda političke debate zahtijevaju da javnost bude informirana o pitanjima od javnog značaja, što podrazumijeva pravo medija na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o političkim ličnostima i javnim službenicima, kao i pravo javnosti da ih sazna" te na Član VII u kojem stoji kako "Privatni i obiteljski život političkih ličnosti i javnih službenika treba biti zaštićen od medijskog izvještavanja po Članu Konvencije. Ipak, informacija o njihovom privatnom životu može biti iznesena kada je od direktnog javnog značaja za način na koji su obavljali ili obavljaju svoje funkcije, nastojeći da se izbjegne nepotrebna šteta za treća lica. Kada političke ili javne ličnosti privlače pažnju javnosti na dijelove svog privatnog života, mediji imaju pravo da te segmente izlože nadziranju".

Vijeće podsjeća i na mišljenje Europskog suda, prema kojem su prethodna ograničenja, odnosno privremene mjere zabrane objavljivanja informacija, dopuštene samo u rijetkim slučajevima, kada postoji hitna društvena potreba za takvim ograničenjima, poput sprečavanja nereda ili zločina ili zaštite državne sigurnosti.

''Europski sud je stava da zbog potencijalne opasnosti za slobodu izražavanja, i u tim slučajevima 'treba se odnositi krajnje oprezno'. Ovakva vrsta represije apsolutno je u suprotnosti s vrijednostima modernih demokratskih društava i predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja i slobodu informiranja'', naveo je Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close