Potpisnici

Državni suci odbacuju navode anonimnog pisma u kome je zatražena ostavka Debevca

Suci Suda BiH, njih 49 koji su potpisali priopćenje, pozvali su tužitelje Državnog tužiteljstva da se izjasne da li su potpisnici ovog anonimnog otvorenog pisma.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2021. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon anonimnog otvorenog pisma u kojem se predsjednik Državnog suda Ranko Debevec poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika i da vrati mandat sudije, Sud u priopćenju koje potpisuje 49 sudaca navodi da je izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koje smatraju nezakonitim te klevetničkim i uvredljivim govorom.

U anonimnom otvorenom pismu koje je, između ostalih, dostavljeno i Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za Debevca se nabraja niz kritika te se on poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika i vrati mandat suca Suda BiH ''iz svih poznatih razloga s kojima je djelimično upoznat i ostatak pravosudne zajednice, kao i šira domaća javnost i međunarodne institucije u BiH''.
 
Prema navodima ovog pisma dužeg sadržaja, koje je u dva navrata poslano s privremenih i anonimnih e-mail adresa čije postojanje prestane u roku od jednog sata, s njegovim sadržajem slaže se i podržava ga niz državnih sudaca i tužitelja.
 
U njemu se navodi da je ono ranije poslano predsjedniku Suda te se navodi kako je on bezuspješno pokušao dobiti podršku većine sudija da se ograde od pisma.
 
Ali u ponedjeljak, 18. siječnja, iz Suda BiH je medijima poslan demanti na anonimno pismo.
 
Sudi Suda BiH su u priopćenju, kao odgovor na anonimno pismo, odbacili navode, te naveli da je ova institucija ''ponovno izložena pritisku anonimnih pošiljatelja izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o osobnosti i postupanju određenog broja sudaca i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine'', kao i da dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda BiH.
 
''Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna takozvana 'otvorena pisma', s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Državnog suda. Suci kao i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. 'otvorenom pismu''', stoji u odgovoru Suda BiH.
 
U priopćenju se navodi da je Sud BiH zbog predmeta koje procesuira izložen ''različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koje ne samo da su nezakonite već prelaze u sferu klevetničkog i uvredljivog govora''.
 
Na spisku sudaca ispod priopćenja Suda navedena su imena ukupno 50 sudaca, koliko ih, prema službenoj stranici Državnog suda, radi u ovoj instituciji. Jedini sudac koji nije potpisao javno priopćenje, Branko Perić za BIRN BiH kaže da to nije uradio jer smatra da je takav način reagiranja ''na neke stvari koje se tiču institucija, neprimjeren''.
 
''Suci ne bi trebali ništa da potpisuju osim presuda. Ako netko treba da reagira i da ih zaštiti, onda je to priopćenje za javnost na način kako je to predviđeno nekim aktima institucija. Ovako meni dolaze ljudi s nekim tekstom za koji ja ne znam ni kako je nastao i da ja to potpisujem'', kaže Perić i dodaje kako je savjetovao i drugim sucima da ne reagiraju na anonimno pismo.
 
Suci Suda BiH, njih 49 koji su potpisali priopćenje, pozvali su tužitelje Državnog tužiteljstva da se izjasne da li su potpisnici ovog anonimnog otvorenog pisma.
 
Iz Tužiteljstva su za BIRN BiH, na upit glavnog državnoj tužiteljici Gordani Tadić, najprije odgovorili da ''ne komentiraju takve navode'', ali su naknadno poslali priopćenje u kome navode da ''glavni tužitelj i tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji su i sami često bili žrtve neutemeljenih anonimnih prijava i pritužbi, osuđuju svaki vid neprimjerenog napada na nositelje pravosudnih funkcija''.
 
U anonimnom otvorenom pismu je navedeno da su, osim državnim sucima i tužiteljima, pismo poslali i Uredu disciplinskog tužitelja.
 
Iz Ureda disciplinskog tužitelja su za BIRN BiH kazali da nisu dobili takav podnesak.
 
Kopirati
Drag cursor here to close