Optužnica

Sud ima 15 dana, RS će nastaviti po svom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da podizanje optužnice protiv njega i Lukića nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje…
Vijesti / Politika | 14. 08. 2023. u 15:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH ima rok od 15 dana da donese odluku o optužnici koju je Tužiteljstvo BiH podiglo protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Sluh Tužiteljstva i Suda

"Odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH propisano je da je rok za odlučivanje o optužnici do 15 dana od dana prijema optužnice", naveli su iz Suda BiH.

Tužiteljstvo BiH podiglo je u petak, 11. kolovoza, optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, i proslijedilo je Sudu BiH na potvrđivanje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da podizanje optužnice protiv njega i Lukića nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki veleposlanik u BiH koji širi srbofobiju.

Dodik je rekao da kao predsjednik RS nije imao dileme o tome što treba uraditi, navodeći da je potpisom ukaza na zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske radio svoj posao i da će to raditi i u narednom periodu.

Rekao je i kako očekuje da Sud BiH ima više sluha od Tužiteljstva BiH koje je bilo primorano da podigne optužnicu.

Službeni glasnik će nastaviti

Lukić je pak izjavio Srni da će Službeni glasnik nastaviti s objavljivanjem svih ukaza koje predsjednik RS donese, te najavio da će razmotriti mogućnost otvaranja određenih isturenih odjela radi efikasnijeg rada.

Lukić je potpisao 9. srpnja odluke o objavljivanju ukaza Dodika o proglašenju zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.

Naveo je kako će zamoliti Ured predsjednika RS da im se omogući jedan ured u Palati Republike gdje bi mogli otvoriti jedno odjeljenje. "Na taj način ćemo ubrzati objavljivanje svih ukaza koje predsjednik Republike donese", je Lukić.

Rim i konj

Lukić je ocijenio da su BiH i njen politički sistem dotakli dno i da je poražavajuće da Schmidt pokušava uređivati cijeli sustav i remodelirati ga po svojoj volji.

Dodao je i da je BiH dotakla dno time što je i politički i pravni sustav podređen nekome tko je ''neizabran, nametnut, nekompetentan i tko se postavio iznad cijelog sustava''.

"Dešavalo se da ljudi, obično tirani, u svojim sustavima pokušavaju nekoga nametnuti na neku funkciju, ali se nikada nije dešavalo da se onda cijeli sustav prilagodi tom nekom pojedincu. Vjerujem da se gospodin Schmidt neće uvrijediti, ali pravim metaforu da je i rimski car/Kaligula svog konja Incitatusa postavio za senatora, ali rimska država nije poštovala odluke tog nametnutog senatora", rekao je Lukić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. lipnja Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Poništavanje

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt poništio je zakone u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Schmidt je zbog poteza Skupštine RS također donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo. Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet te optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, koji se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

U Dodikovom ukazu objavljenom u Službenom glasniku navodi se da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju, u tom entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close