Traže poništenje javnog oglasa

Studenti Mostara, Sarajeva i Banja Luke: MVP BiH nas zanemaruje

''Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH, Crnadka da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete''
Vijesti / Politika | 05. 02. 2018. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentske organizacije fakulteta političkih znanosti u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci oglasili su se priopćenjem povodom javnog oglasa Ministarstva vanjskih poslova BiH za popunjavanje radnih mjesta državnih službena kojeg ove organizacije smatraju nepravilni.

''Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, putem Agencije za državnu službu BiH, 22. siječnja 2018. godine objavilo je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i to za sljedeće pozicije: III tajnik u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, II tajnik u Odsjeku za ekonomsku diplomaciju, III tajnik u Odsjeku za Aziju i Afriku, II tajnik u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, I tajnik u Odsjeku za vizno-putovničke poslove, te Viši stručni suradnik za arhivu i dokumentaciju u Odsjeku za opće poslove, arhivu i dokumentaciju.

Osim za II tajnika u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati 'završen fakultet', što je dakako opći uvjet za sve državne službenike, u skladu s čl. 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uvjeti u smislu obrazovanja ne traže.

Članak 9. st. 5. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog oglasa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua propisuje da se ''opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutrašnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uvjeti u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja, (...) kao i drugih posebnih uvjeta koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije.''

Pitamo se, zašto Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH nije javno objavljen, tj. dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijeg obrazovanja, pitamo se može li kao kriteriji za prijem u Ministarstvo vanjskih poslova, i to na poziciju III tajnika u Odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskog, Tekstilnog, Šumarskog, ili pak Rudarskog fakulteta?

Istovremeno, diplomci fakulteta političkih znanosti u Bosni i Hercegovini nemaju priliku raditi u struci. Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomacije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi.

Podsjećamo 30. prosinca 2016. godine u Banja Luci održan je sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih znanosti u BiH s ministrom vanjskih poslova BiH Crnadkom, također zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta. Na tom sastanku, ministar Crnadak je obećao suradnju Ministarstva na čijem je čelu s fakultetima političkih znanosti u BiH, no do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojeg smo prisiljeni ponovno reagirati nije ohrabrujući u tom smjeru.

Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH, Crnadka da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH'', stoji u zajedničkog priopćenju Hrvatskog studenotskog politološkog foruma (HSPF) Mostar, Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka te Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka (SPONA) Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close