Reakcija

Reakcija članova koji su napustili HSPF: Udruga je izgubila svoj smisao

Vijesti / Flash | 14. 04. 2017. u 06:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prvo moram napomenuti da je Udrugu napustilo prema posljednjim saznanjima kojima raspolažem 19, a ne 15 članova. Moram napomenuti da su Udrugu napustili i neki članovi koji nisu bili suspendirani, a neki suspendirani je uopće nisu napustili. Tako se vidi prava slika HSPF-a. Nezadovoljnih članova je preko 20, a Udruga broji ukupno 60 članova (stanje na dan 29.ožujka 2017)''', rekao je Josip Perković bivši član udruge Hrvatski studentski politološki forum. On je reagirao na naš članak ''Diktatura ili nešto slično: Ni Zelenika ne zna zašto je 15 članova napustilo HSPF''. 

Perković je rekao kako se  Zelenika se na zatvorenoj grupi članova Udruge djelomično posipa pepelom i prihvaća svoj dio krivnje za stanje u Udruzi, dok javno, u članku svu krivnju svaljuje na one koji smo istupili.

''Moram napomenuti da Udruga i sada ima Statut, te može nesmetano djelovati i bez nas, tako da ne stoji tvrdnja da se rušenjem prijedloga izmjena Statuta ruši cijela Udruga. U demokratskom svijetu je sasvim poznato da se određeni prijedlozi usvoje, odnosno ne usvoje, samo je unutar HSPF-a nužno da to bude usvojeno, tj. kako vodstvo želi. Članovi, budući politolozi su razmislili svojom glavom i glasali tako da prijedlog ne bude usvojen'', rekao je Perković.

Perković je rekao kako je za njih  neprihvatljivo da se izborne procedure mijenjaju dva mjeseca prije izbora, i to toliko drastično da se jednoj potpuno novoj skupini članova omogućava kandidiranje, dok se posebnom Odlukom, koja je protivna Statutu, jednom dijelu članova ukida pravo glasa i kandidiranja na izborima.

''To nas dovodi u sumnju da će jedan dio članstva biti diskriminiran, a da će se na osnovu svega toga drugom dijelu članova omogućiti preuzimanje kontrole nad Udrugom. Mi želimo da izborna pravila ostanu ista, a da svi članovi imaju pravo glasa, bez odluka koje bi im to onemogućile, a nakon izbora da se pristupi izmjenama Statuta kao u svim normalnim demokracijama'', objašnjava Perković.

Objašnjava kako je udruga „Hrvatski studentski politološki forum“ zamišljena kao projekt u kojemu bi se studenti učili javnim nastupima, raspravljanju i sl. dok je trenutno stanje takvo da čim netko od članova razmisli svojom glavom i raspravlja suprotno mišljenju vodstva biva suspendiran ili isključen.

S obzirom da na žalbu o našim suspenzijama nemamo pravo glasa, shvatili smo da bi naša eventualna žalba bila odbijena, te smo zaključili da u svemu tome nećemo i ne želimo sudjelovati, te smo zbog toga odlučili napustiti Udrugu. Jako je velik broj članova koji su napustili Udrugu, a isto tako ne stoje ni svi profesori iza Udruge. Prema tome, Udruga je izgubila svoj smisao. Umjesto da se članove potiče na slobodno razmišljanje i slobodan izbor, one koji se to usude se optuživa za udruženi poduhvat i bivaju suspendirani iz članstva. Zar je to demokracija? Kako onda opravdati naš slogan „odlučno prema cilju“? Jedino onom „cilj opravdava sredstva“!'', zaključuje Perković.

Sličnu reakciju uputio je i Tomislav Soldo koji je donedavno obnašao funkciju tajnika HSPF, a koji je također napustio udrugu. 

''Ja kao član donedavnog vodstva koji sam obnašao funkciju tajnika HSPF-a te u međuvremenu napustio Udrugu sam osjetio potrebu da demantiram navode Josipa Zelenike predsjednika Udruge. Dakle, Zelenika je u izjavi za Vaš portal naveo sljedeće: „Petnaest članova HSPF-a je bilo suspendirano zbog zajedničkog djelovanja koje je vodilo ka rušenju Statuta i stabilnosti Udruge. Nakon odluke o suspenziji, oni su odlučili da se uopće ne žele žaliti skupštini Udruge, nego su odlučili napustiti Udrugu i vodstvo optužiti za diktaturu ili nešto slično tome. Nije uopće ni došlo do sjednice Skupštine te ostatak članova HSPF-a  nije imao priliku čuti detalje oko njihovog odlaska“.

Istina, da je petnaest članova Udruge bilo suspendirano zbog tzv. „udruženog poduhvata“, ali broj članova je koji su napustili Udrugu je nešto veći. Dalje, Statut Udruge ovim činom uopće se nije srušio, Statut je i dalje postojeći, već nisu usvojene izmjene istoga. Dakle, kolege koji su glasali protiv izmjena Statuta uopće nisu „rušili Statut“ nego jednostavno nisu bili za promjenu postojećeg. Nakon što izmjene Statuta nisu usvojene dvije sjednice uzastopno, predsjednik Zelenika je odlučio suspendirati članove koji su bili protiv izmjena Statuta Udruge te je iste optužio da narušavaju ugled iste. Nakon dostavljene odluke o suspenziji 15 članova zbog već navedenog „udruženog poduhvata“, ja sam također osjetio potrebu da dam ostavku na mjesto tajnika Udruge te napustim istu iz razloga jer „vodstvo“ (Josip Zelenika) više nije poštivalo različitost mišljenja. Sada Zelenika pokušava „oprati ruke“ od svega navodeći, kako članovi koji glasujući protiv izmjena postojećeg Statuta narušavaju ugled Udruge, ali svi članovi otprilike znaju da je cilj ljudi koji su glasali „protiv“ bio da se zaustavi jednoumlje u Udruzi i kako ste vi nazvali u naslovu članka „Diktatura ili nešto slično“, naveo je Soldo.

Podsjećamo, Josip Zelenika je rekao kako se  Statut  mijenja, kako da bi se uklonila diskriminacija među članovima, te kako bi se za predsjednika Udruge mogli kandidirati svi članovi HSPF-a bez obzira na godinu studija, trajanje članstva i druge uvjete, što do sada nije bio slučaj. Također, po trenutno važećem Statutu, predsjednik Udruge imenuje i razrješuje potpredsjednike, dok bi po novom potpredsjednike, na prijedlog predsjednika, birala skupština.

Kopirati
Drag cursor here to close