Režim

Student Mašetović nije jedini državljanin BiH uhićen u Turskoj

Avaz piše kako je i veleposlanik BiH u Turskoj Tarik Sadović prije nekoliko dana izjavio da slučaj Mašetovića ''nije prvi ovakav slučaj…''
Vijesti / Politika | 06. 06. 2018. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedan državljanin BiH uhićen je u Turskoj zbog Fethullaha Gulena, ali je prije tri mjeseca oslobođen jer nije bilo dokaza protiv njega, objavio je Dnevni avaz.

Sarajevske novine navode kako je uhićenje i pritvaranje bh. studenta Selmira Mašetovića u Turskoj, kojeg vlast Ankari sumnjiči da je pripadnik Gulenovog pokreta otvorilo pitanje koliko je državljana BiH uhićeno u Turskoj nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji.

Avaz piše kako je i veleposlanik BiH u Turskoj Tarik Sadović prije nekoliko dana izjavio da slučaj Mašetovića ''nije prvi ovakav slučaj s kojim su se bh. građani u toj zemlji susreli posljednjih mjeseci".

''I slučaj Selmira Mašetovića 'slučajno' je otkriven, i to tek nakon što su turski mediji objavili informaciju o njegovom uhićenju i istragama vezanim uz aplikaciju ByLock. Sadović je otkrio da su, kada su u pitaniju ovi slučajevi, zabilježene krađe identiteta bh. građanima, a da je praksa pokazala da odvjetnici relativno brzo uspijevaju dokazati da ti ljudi nisu bili članovi nikakvih terorističkih organizacija'', piše Avaz navodeći kako je za sada nepoznanica koliki je broj tih državljana koji su prošli kroz turski policijski i pravosudni sustav.

U prilog tome, navode novine, govori i podatak da je odmah nakon pokušaja državnog udara u Turskoj bio uhićen i bh. student Samed Nadarevć iz Cazina, koji je u pritvoru proveo skoro pola godine. No, ni do danas nije razjašnjeno zbog čega ga je tursko pravosuđe držalo pritvorenim.

Službeno, u Konzulatu BiH u Istanbulu, kako je rekao konzul Began Muhić, imaju informaciju da je riječ o tri bh. državljanina koje je vlast u Ankari osumnjičila za pripadnost Gulenovom pokretu.

''Ja znam da su se oba slučaju riješila na način da nije bilo dokaza ove tvrdnje, ostalo ne znam'', rekao je Muhić.

Odvjetnica Suhejla Husić-Demir, koja zastupa Mašetovića, rekla jučer da o slučajevima ne može govoriti.

No, potvrdila je kako je imala identičan slučaj u kojem se teretio još jedan bh. državljanin, ali da zbog odvjetničke tajne više informacija ne može otkriti.

Kopirati
Drag cursor here to close