Traže da se brani sa slobode

Uložena žalba na odluku o pritvaranju Selmira Mašetovića

Tužiteljstvo Republike Turske vodi istražni postupak protiv Selmira Mašetovića
Vijesti / Flash | 04. 06. 2018. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Selmir Mašetović

Opunomoćenik odvjetnika studenta Selmira Mašetovića, uhićenog u Turskoj pod sumnjom da je povezan sa pokretom Fetulaha Gulena, uložio je žalbu na odluku o pritvaranju i zatražio da Mašetović bude pušten da se brani sa slobode.

Potvrdio je ovo za FTV veleposlanik Bosne i Hercegovine u Turskoj, Bakir Sadović. On kaže da se informacije mijenjaju iz sata u sat, i da se sada čeka na odobrenje da Mašetovića posjeti generalni konzul u Istanbulu Began Muhić.

U Ministarstvu pravde BiH za Federalnu.ba je rečeno da oni još nisu zaprimili službenu obavijest o uhićenju, ali da, bez obzira na to, njihova nadležnost jeste pružanje pravne pomoći državama, dok zaštitu bh.državljanima u inozemstvu pružaju diplomatsko-konzularna predstavništva u državi u kojoj je osoba uhićena.

Tužiteljstvo vodi postupak

Inače, danas je objavljeno da je Generalni konzulat (GK) BiH u Istanbulu 25. svibnja obaviješten od Republičkog tužiteljstva grada Ušaka da je protiv državljanina BiH Selmira Mašetovića Odjel kaznenog pravosuđa grada Ušaka izdao nalog za uhićenje, te da je imenovani priveden i lišen slobode.

Također je GK informiran da Tužilteljstvo Republike Turske vodi istražni postupak protiv Selmira Mašetovića koji se nalazi u Kaznenoj ustanovi u Ušaku.

GK Istanbul je komunicirao s roditeljima, upoznao ih sa situacijom i informacijama nadležnog turskog tužiteljstva, te je 30. svibnja uputio dopis Tužiteljstvu grada Ušaka za konzularnu posjetu, piše Fena.

Istovremeno se Veleposlanstvo BiH u Ankari obratilo diplomatskim putem Ministarstvu pravde Republike Turske.

Traži razgovor s ocem

Također je dostavljen zahtjev da se pritvoreniku omogući neposredni telefonski razgovor sa ocem.

GK Istanbul još uvijek nije dobio suglasnost turskih vlasti za konzularnu posjetu.

Odvjetnik po službenoj dužnosti informirao je GK da se pritvoreni osjeća dobro, da nema zdravstvenih teškoća i da nije imao primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava.

Također je obavijestio da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući obrana sa slobode.

U kontaktu s obitelji Mašetović dostavljena je lista odvjetnika u R. Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažiranja odvjetnika koji će voditi obranu tijekom sudskog procesa.

Veleposlanstvo BiH u Ankari i GK BiH u Istanbulu su od trenutka uhićenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i rade sve što mogu u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu, priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close